BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Olcsó lakás Dél-Pesten? Már jobban válogathatnak a vevők

Ahogy a magasabb árszintű kerületeket, úgy Dél-Pestet, a X., a XIX. és a XX. kerületeket is a bővülő kínálat, a túlárazottság és a stagnáló eladási árak jellemzik. Új lakások hiányában a CSOK hatása nem érezhető, de az árak várhatóan itt is csökkenni fognak jövőre - derül ki a Balla Ingatlanirodák összesítéséből.

A kereslet ugyan még mindig élénk, a kínálat viszont ehhez képest bővült 2016 első negyedévében Kispesten és Pesterzsébeten, így ma már jobban válogathatnak a vevők, mint néhány hónappal korábban - jelezte Lendvainé Pető Zsuzsanna, a Balla Ingatlanirodák helyi irodájának szakmai vezetője. Az árak ugyanakkor változatlanul magasak. A X. kerületben már a kereslet is gyengült az év első hónapjaiban, ami a magas árakkal párosulva egyre növekvő eladási időt eredményez.

Ennek talán az is az oka, hogy az alku mértéke továbbra is mérsékelt: a X. kerületben mintegy 3-5 százalék, míg a XIX. kerületben ennél nagyobb eladói árengedményekkel találkozik: akár 10-15 százalékkal is csökkenteni tudják a vevők az árakat. De az eladók csak akkor mennek bele ilyen mértékű árengedménybe, ha olyan kedvezményeket biztosít számukra a vevő, mint például a hosszabb kiköltözési idő.

Ugyanígy jelentős tényező az alkufolyamatban, hogy a vevő készpénzért vagy hitelre vásárolna. A készpénzes vevők egy jelentős része befektetési célból vásárol ingatlant a XIX. és a XX. kerületben, ami azt jelenti, hogy vagy bérbe akarják adni, vagy a gyerekek számára veszik. Hitelre általában a fiatal házasok, illetve 1-2 gyermekes családok vásárolnak.

Ami a bérleti piacot illeti, nagyon szűk a kínálat ezekben a kerületekben. A kiadó lakások olyannyira keresettek, hogy amint meghirdetnének egy-egy ingatlant, arra már az ismertségi körből lecsapnak az érdeklődők. A bérleti díjak ennek következtében változatlanul magasak, és ezen a fronton egyelőre nem is várható változás - mondta a XIX. és XX. kerületi Balla Ingatlanirodák szakmai vezetője.

Elsősorban a panellakások vonzóak, ezek közül is a legfelkapottabb típus az 1+2 félszobás ingatlan, ami lehet akár erkélyes vagy étkezőkonyhás is. Szintén kedvelt típus a másfélszobás erkélyes panellakás, illetve nagyon keresettek a négyemeletes házakban az első és második emeleten elhelyezkedő ingatlanok. A panellakások ára a X., a XIX. és a XX. kerületekben is 250-280 ezer forintos négyzetméterár környékén alakul.

A téglalakások piacán természetesen ennél is magasabbak az árak: a kedvelt Wekerle-telepen 300-350 ezer forintos négyzetméterárakról beszélhetünk, bár az eladók sok esetben ennél azért jóval magasabb árat szeretnének elérni. De ilyenkor az értékesítés igencsak elhúzódik, és általában csökkenteni kell a hirdetési árat, hogy vevőre találjon az ingatlan. A leggyorsabban egyébként a patinás wekerlei házakat, és a tipikus 2-4 lakásos házrészeket lehet eladni.

A Családok Otthonteremtési Kedvezményének (CSOK) új szabályai a fentebb vázolt folyamatokba egyelőre nem szólnak bele, hiszen nagyon kevés az új beruházás ezekben a pesti kerületekben. Így aztán csak elvétve találkoznak az ingatlanközvetítők olyan vevővel, aki a 10+10 milliós támogatást igénybe tudná venni, inkább az jellemző, hogy a használt lakásokra adható kisebb összegű támogatás lehetőségével élnek a vásárlók.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.