BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A fővárosi bulinegyed sokat veszíthet a Brexit miatt

Van mit féltenünk a Brexit kapcsán, mivel a brit turisták fontos vendégkörnek számítanak a magyar idegenforgalomban és vendéglátásban – mondta a Világgazdaságnak Niklai Ákos, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke. Bár nem az Egyesült Királyságból érkezik a legtöbb turista hazánkba, a britek forgalmának növekedése a legdinamikusabb, ráadásul az utóbbi években részben ők kompenzálják az olyan hagyományos küldő országok visszaesését, mint Németország és Ausztria.

A szigetország lakói elsősorban az elmúlt években felpörgő fővárosi „buliturizmusban” jeleskednek, és ugyan csak néhány napot töltenek nálunk, viszont jellemzően sokat költenek, elsősorban nem szállásra, hanem éttermekre, bárokra, fürdőkre. A dinamikus növekedést jól érzékeltetik a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai: 2014 első negyedévében 74 ezer beutazást regisztráltak az Egyesült Királyságból, az idén az első három hónapban már 126 ezret, de tavaly volt olyan negyedév, amikor már 200 ezer felett volt ez a szám. Hasonlóan dinamikusan növekszik a brit turisták költése is: 2014 első negyedévében 9 milliárd forintot hagytak a magyar vendéglátóhelyeken és egyéb szolgáltatóknál, az idei első negyedben már csaknem 16 milliárdot. Az egy főre jutó napi 21 ezer forintos átlagfogyasztásukat pedig csak az írek, az oroszok és az ausztrálok múlták felül 2016 első három hónapjában.

„Egyelőre sok a bizonytalanság a Brexit végső kimenetelével kapcsolatban, így nehéz megjósolni a lehetséges hatásokat” – hangsúlyozta Niklai Ákos. A szállodaszövetség elnöke szerint a font zuhanása nyilván negatív hatással lehet a turistaforgalomra, pláne ha hosszú távon kedvezőtlen marad a brit fizetőeszköz árfolyama. Ám ez azon nem változtat, hogy Magyarország nagyon olcsó desztinációnak számít, a régión belül pedig a rendkívül jó ár-érték arányunkról vagyunk híresek – tette hozzá Niklai. A magyar idegenforgalmi piac szereplői egyébként egy ideje éppen arról egyeztetnek a kormányzattal, hogy jó lenne már többet kérni a minőségi szolgáltatásokért. Az ilyen aspirációkat nyilván veszélyeztetné a brit turistaforgalom visszaesése. Emellett a britek Európán belüli szabad és könnyű közlekedésének korlátozása is hatással lenne a forgalomra, egy esetleges – bár nem valószínű – vízumkényszer például mindenképpen negatívan hatna.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.