BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Samsung is elkezdené az újrahasznosítást

A visszaadott használt okostelefonok újraértékesítésével próbálkozhat a Samsung.

A fogyasztók által visszaadott használt okostelefonok újraértékesítésével próbálkozhat a Samsung a Reuters információi szerint. A hírügynökség beszámolója alapján a kezdeményezés keretében olyan felső kategóriás készülékeket adnának el újra, amelyeket az évenkénti csereprogramban részt vevő felhasználók adnak vissza. Ezeket az eszközöket aztán alacsonyabb áron dobnák újra piacra – a Reuters forrása azt nem közölte, hogy mekkora lehet a kedvezmény az új készülékek áraihoz képest. Az is kérdéses, hogy mennyire nyúlnak hozzá a használt telefonokhoz, a hasonló konstrukciók esetében ugyanis néhány új alkatrésszel, valamint új akkumulátorral szokták ellátni ezeket. A Samsung legnagyobb riválisa, az Apple egy ideje már alkalmazza ezt a modellt, igaz, az amerikai társaság azt nem hozta nyilvánosságra, hogy hány használt, a fogyasztók által visszaadott készüléket sikerül újraértékesíteniük. Számottevő árelőnyt érhetnek el azok, akik használtan vásárolják meg a csúcstelefonokat. A BNP Paribas összesítése szerint az egyéves Apple készülékek például az eredeti ár 69 százalékáért vehetők meg, míg a Samsung Galaxy modellekért az új telefonok árának mintegy 51 százalékát kell kifizetni.

Az okosmobilok globális értékesítése az elmúlt időszakban egyre lassabban nő, a második negyedévben például már csak 0,3 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit az IDC adatai szerint. Ilyen piaci környezetben a legismertebb gyártók számára kulcsfontosságú, hogy növeljék részesedésüket a feltörekvő piacokon is, ezeken viszont a 800-900 dolláros készülékekkel nem tudnak versenyképesek lenni. Az újrahasznosított mobilok piacra dobásával azonban erősíthetik pozíciójukat ezeken a területeken is. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a használt telefonok ismételt forgalomba hozása az eredményességre is pozitív hatással lehet, hiszen bár ezeket az újnál jóval alacsonyabb áron lehet értékesíteni, a ráfordítás arányaiban még kisebb. A Deloitte felmérése szerint idén akár 120 millió használt okostelefont is eladhatnak világszerte, amiből 17 milliárd dolláros bevételre számíthatnak a gyártók és mobilszolgáltatók.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.