BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Válságmenedzser Demján Sándor lottócégében

Az utóbbi két évben 46 milliárd forint veszteséget mutatott ki Demján Sándor nagyvállalkozó lottócége. A sikersztorinak indult orosz kalandból mára a romeltakarítás maradt.

Antali Károly került a Demján Sándor nagyvállalkozó orosz lottóbizniszét menedzselő Orglot Magyarország Befektetési Zrt. igazgatóságába. Antali válságmenedzserként ismert, korábban olyan feladatokkal birkózott, mint a dunaújvárosi vasmű rendbetétele. Most a Demján-cégben is inkább az ő képességeire van szükség, a leköszönt Hantosi Ferencnek, a Szerencsejáték Zrt. egykori elnök-vezérének a tapasztalata inkább az online lottó rendszer működtetésénél jött jól.

Az Orglot Magyarország nagy reményekkel indult 2008-ban: az orosz Orglot lottótársaságban megvásárolta a többségi pakettet a Gazprombank-csoporttól, és az állami szervezésű orosz lottójáték, a goszlotó újjáélesztésével próbálkozott. A terv az volt, hogy az orosz állammal közösen megdolgozzák a több mint 140 milliós ország szerencsejáték-piacát, és ehhez 60 ezer fogadóhelyet állítanak fel. A Demján-érdekeltségek bőven invesztáltak a projektbe, a – közvetlenül az Euroinvest Zrt. és a Polus Investments Ltd. tulajdonában álló – Orglot Magyarország tőkéjét az elmúlt években 48 milliárd forintra pumpálták fel. Még az állami kézben lévő Magyar Fejlesztési Bank Zrt. is hozzájárult az orosz szerencsejáték-piaci terjeszkedéshez annak idején, 25 milliárd forint egyedi elbírálású hitellel. Sőt olyan távolabbi terv is körvonalazódott, hogy a magyar állam a Szerencsejáték Zrt.-n keresztül beszállhat az üzletbe 25 százalék erejéig.

A nagyszabású üzlet azonban nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket – fogalmazott visszafogottan Antali Károly a Világgazdaság érdeklődésére. Többet nem is kívánt nyilatkozni a workout-portfólió kezelésével foglalkozó szakember. Az Orglot mérlege azonban elég beszédes. Az elmúlt évek invesztíciói nyomán 51 milliárd forintnyi eszközt mutatott ki a társaság az évtized elején, 2014„2015-ben pedig ehhez fogható veszteség szerepel a mérlegében. Az egykori befektetések leírását jelzi a brutális, összesen 46 milliárd forintos veszteség. Sok öröme nem lehetett a milliárdos vállalkozónak  a lottócégben, legalábbis az Orglot az elmúlt öt évben csak egyszer mutatott ki nyereséget, akkor is mindössze 144 millió forintot.

A cég saját tőkéje közben szánkázott lefelé a lejtőn, a könyvvizsgáló már a 2014-es mérleghez fűzött jelentésben figyelmeztetett, hogy a saját tőke 21 milliárdra, mélyen a jegyzett tőke alá csökkent. (Demján Sándor alighanem próbált megszabadulni a lottóbiznisztől, legalábbis a könyvvizsgáló egy vételi ajánlatot említett, auditált beszámoló híján ezt vette figyelembe a befektetett eszközök értékénél.) Újabb leírások után tavaly egyenesen mínuszba csúszott a saját tőke. A könyvvizsgáló ezúttal már nemcsak azt jelezte, hogy rendezni kell a tőkehelyzetet, hanem azt is, hogy a társaság likvid eszközei nem fedezik a fennálló rövid lejáratú kötelezettségeket. A társaság jelezte, hogy biztosítja az Orglot működéséhez szükséges forrásokat, piaci hírek szerint pedig közben kemény utóvédharc folyik, megy a pereskedés az orosz partnerrel.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.