BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kiemelkedő gabonatermést várnak

Nem várhatók nagy kilengések a nemzetközi piacokon, állítják az ENSZ Élelmezésügyi – és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) szakértői, mivel az alapvető mezőgazdasági termények ára mérsékelt és stabil. Köszönhetően a kedvező kilátásoknak, főleg az alapvető gabonák esetében, a világ élelmiszerimport-kiadásai hatéves mélypontra kerülhetnek – olvasható a FAO élelmiszerekkel kapcsolatos jelentésében.

A kiemelkedő gabona- és rizstermés, együtt a szintén ígéretes kukoricáéval, alacsonyan tartja az árakat, és gondoskodik a teli raktárakról. A teljes globális gabonatermést 2569 millió tonnára becsülik, ami 1,5 százalékkal több a tavalyi eredményhez képest. A FAO tovább emelte a búzatermés-kilátásokat 742,2 millió tonnára. A vártnál erősebb lesz a szezon Indiában, az Egyesült Államokban és Oroszországban, utóbbi ezzel a világ legnagyobb gabonaexportőrévé válhat, megfosztva elsőbbségétől az Európai Uniót. A búzaigény globálisan 730,5 millió lesz mostani számítások szerint, amely mögött az olcsóbb állati takarmány iránti keresletnövekedés áll.

A rizstermelés is újra bővülő irányt vesz, 2013 óta először, és várhatóan a rekordértékű 497,8 millió tonnát is eléri, a kedvező ázsiai monszun esőzések és az afrikai bőséges termés hatására. Jól alakultak a körülmények az Egyesült Államokban, Argentínában és Indiában is, így a szemes terményekből 1,8 százalékkal takarítanak be többet. A gazdag termés csökkenő pályára állította a gabonaárakat. A búza és a kukorica jegyzése a chicagói tőzsdén év elején még 16 százalékkal állt magasabban, míg a rizs ára 2008 óta nem látott alacsony szinten van.

A szója és más olajnövények termelése felpörgött világszerte, de leginkább az Egyesült Államokban, és ez a tendencia folytatódik az előrejelzések szerint. Az állattartás és a tejágazat a hosszú túlkínálat jellemezte időszak után visszatér egyensúlyi állapotába, miközben a szűkülő tejtermelés az EU-ban nagyot emelt a tejtermékek árain. Érezhető volt a 2016-os árakban a stagnáló hústermelés hatása, hiába az egyre növekvő igény (különösen Kelet-Ázsiában) a sertés és szárnyas iránt.

Közel 2 százalékkal bővül ellenben a világ haltermelése az idén, köszönhetően az akvakultúrából származó fogás 5 százalékos növekedésének, ami ellensúlyozza, hogy az El Nino miatt a vadon fogott halak mennyisége 1 százalékkal kevesebb lesz.

A FAO most megjelent élelmiszerár-indexe közel 3 százalékot emelkedett az előző hónaphoz képest, 2015-höz képest pedig 10 százalékos a növekedés.

A tejtermékek ára 13,8 százalékkal ugrott a vaj árának éles emelkedése miatt, aminek leginkább az európai uniós termelők örülhetnek, ahol a tejtermékek előállítása egyébként csökkenőben van. A cukor ára 6,7 százalékkal nőtt augusztushoz képest a legfontosabb brazil termőterület kedvezőtlen időjárásának hatására. A pálmaolaj drágult, ahogy globálisan csökkentek a készletek, és ugyanígy alakult a szója és repce jegyzése is, így végeredményben a FAO növényiolajár-indexe is majd 3 százalékot erősödött.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.