BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több ezer hotelszoba épül Budapesten - Közpénzen fejleszthet Mészáros?

A gazdasági válság kitörését követő sokk után a turizmus 2010 óta évente dinamikusan növekszik: az ENSZ Turisztikai Világszervezete (UNWTO) középtávon globálisan 4,7, Európában 4-4,5 százalékos, míg Kelet-Közép-Európára 5 százalék feletti növekedést prognosztizál. A csaknem 37 millió vendégéjszakát realizáló Bécs–Prága–Budapest arany háromszög mellett Lengyelország és Románia azok a térségbeli országok, amelyek méretüknél és belső piacuknál fogva a Közép-euró­pai régióban mint potenciális fejlesztési piacok megjelenhetnek, ugyanakkor minden ország, ezen országok fővárosai és vidéki centrumai más-más lehetőségeket rejtenek, ezért az egyes projekteket saját kontextusukba helyezve kell értékelni.

„Míg három éve a „hotel és Budapest” szókapcsolat szakmai konferenciákon és befektetői beszélgetéseken szinte kerülendő téma volt, azóta nagyot fordult a világ. A magyar fővárost ma egyöntetűen izgalmas fejlesztési piacnak, jó befektetési lehetőségnek tartják a szektor szereplői” – mondta Hegedűs Attila, a BDO Magyarország Hotel és Ingatlan Szolgáltató Kft. ügyvezető partnere nemrég egy régiós ingatlankonferencián. Jelenleg is komoly fejlesztések zajlanak Budapesten. A közel 15 projekt, beleértve az épülő szállodákat (Párizsi Udvar, Matild Palota, Hotel Clark, Belgrád Rakpart, Meininger) és a tervezett projekteket (Balettintézet, Vörösmarty tér, Bazilika és környékén több épület) hozzávetőleg akár kétezer szobás bővülést is hozhatnak. A kereslet és az árak fenntartható emelkedése azt is magával hozza, hogy e lista a közeljövőben várhatóan újabb jelentős elemekkel bővül majd.


Közpénzen fejleszthet Mészáros?

Hotelek fejlesztése érdekében indult a vendéglátás területén egy negyvennégymilliárd forint keretösszegű hitelprogram, amelyet az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bankon keresztül lehet igényelni – írta iparági forrásokra hivatkozva a Magyar Nemzet. A Közép-magyarországi régión kívül bejegyzett vendéglátóhelyek, szállodák és egyéb turisztikai fejlesztéseket tervező vállalkozások 1–600 millió forintig juthatnak kamatmentes hitelhez. A lap forrásai szerint nem nehéz kitalálni, hogy az ágazatban szokatlanul magas összegről szóló programmal Mészáros Lőrinc felcsúti polgármestert, az ismert milliárdos vállalkozót szeretnék helyzetbe hozni közpénzből. A Világgazdaság írta meg, hogy Mészáros június közepén Mészáros Gasztro Kft. néven bejegyeztetett egy társaságot, amely cégbirodalma panzió-vendéglátó egységeit tömöríti majd. Lapinformációk szerint hozzá köthető többek között a balatonalmádi Ramada Hotel és az egerszalóki Saliris is.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.