BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Felvásárolják a román tejipart a franciák

A nagyjából egymilliárd euróra taksált román tejpiac húsz százalékát is megszerezheti a francia Lactalis, amennyiben a versenyhivatal is engedélyezi a Covalact átvételét. A tavaly 17 milliárd eurós forgalomról beszámoló Lactalis a SigmaBleyzer amerikai befektetői társaság kezében lévő, tavaly 44 millió eurós forgalmat bevalló Covalact és Sfantu Gheorghe tejipari cégeket vásárolta fel – közölte tegnap a Ziarul Financiar. A román gazdasági napilap piaci információkra hivatkozva arról számolt be, hogy a Lactalis és a SigmaBleyzer között zajló tárgyalások a múlt hét végén fejeződtek be, s az egyezség szerint a francia vállalat 30-40 millió eurót fizethet a cégekért. A Covalactnak két tejipari üzeme és egy nagyobb logisztikai központja van.

A Lactalis 2008-ban lépett a román piacra, amikor felvásárolta a LaDorna nevű vállalatot 80-90 millió euróért. Idén az év elején pedig a helyi piacvezető céget, az Albalact társaságot is megszerezte, nagyjából 90 millió euróért. A román napilap rámutat, hogy ezzel a Lactalis az elmúlt közel tíz évben a három cég megvásárlására körülbelül 200 millió eurót költött. Ezzel a társaság bebiztosította a piacvezető szerepet az egymilliárd euróra becsült román piacon. A Covalact, az Albalact és a LaDorna cégek összesített éves árbevétele megközelíti a 200 millió eurót. Fontos, hogy a Lactalis- és a Covalact-ügyletet még jóvá kell hagynia a román versenyhivatalnak, amely engedélyt a piaci források szerint biztosan meg fogja kapni, mivel a Covalact olyan területeken erős, amelyeken a Lactalis eddig kisebb piaci részt tudott magáénak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.