A legjobb plakát és a legszebb csirkés tálalás lett a magyaroké – derült ki a Bocuse d’Or szakács világbajnokság tegnapi eredményhirdetésén. Az összesített pontszámok alapján az Egyesült Álamok nyerte a verseny fő díját az ezüst a norvégoké lett, a bronz pedig az izlandiakhoz került.
Széll Tamás a verseny első napján főzött, a tálalás és az eredményhirdetés között eltelt több mint huszonnégy órában természetesen mindenki az esélyeket latolgatta; bár nem volt előre megbeszélve, szerda délelőtt a kemény mag (többek között Bíró Lajos, Csapody Balázs, Gerendai Károly, Zsidai Roy) a Les Halles Paul Bocuse (Paul Bocuse csarnok) egyik bisztrójában futott össze. Bíró Lajos akkor úgy vélekedett, hogy a dobogó a cél, de már az első öt hely is kiváló eredménynek számít. Emlékeztetőül: Széll Tamás 2013-ban tizedikként végzett, ami ott és akkor óriási áttörésnek számított. A tavaly Budapesten rendezett európai döntőt (ami a mostani megmérettetés válogatója) megnyerte, ami végképp földindulásszerűen hatott. Tehát az előzmények és a példátlanul bőkezű, milliárdos állami támogatás ismeretében mindenki joggal bizakodott.
A magyar csapat tányérjai letisztultak, modernek voltak, a szurkolók között volt olyan séf, aki szerint kijelenthető, hogy a tálalás „szélltamásos” volt, azaz a versenyzőnek mára kialakult a markáns, egyedi stílusa. A Bocuse d’Or a világ egyik legrangosabb szakácsversenye, melyet 1987-ben, azaz épp harminc évvel ezelőtt rendeztek meg először Lyonban, a Sirha Hotel és vendéglátóipari kiállítás részeként. A névadó a hamarosan 91. születésnapját ünneplő, innovatív és nívós konyhatechnológiájáról híres lyoni séf, Paul Bocuse.
A Bocuse d’Or a vitathatatlan szakmai minőség mellett talán azért a legnépszerűbb szakácsverseny, mert egy unalmas, pontosabban unalmasnak hitt eseményből képes a legnépszerűbb sportversenyek vagy tévés tehetségkutatók hangulatát idéző fiesztát varázsolni. A magyar szurkolócsapat idén egy lyonba fuvarozott komplett fuvószenekarral alapozta meg a hangulatot, és vívott kemény hangcsatát a japánok taiko dobosaival. A színpadon 12 darab, hatszor három méteres minikonyhát rendeztek be, ahol 5 óra 35 perc alatt kellett valós körülmények között, ugyanakkor többezres tomboló tömeg előtt elkészíteni az ételsorokat. Az egymástól elválasztott cellákban a versenyzők nem látták egymást, a nézők viszont végig követhették őket.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.