BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ezért teljesít gyengén a magyar ipar

2016 decemberében az ipari kibocsátás 0,5 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 1,9 százalékkal nőtt. 2016-ban a termelés volumene 0,9 százalékkal nagyobb volt, mint 2015-ben - jelenti a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az ipari termelés volumene 2016 decemberében 0,5 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához mérten. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás 0,5 százalékkal emelkedett. 

Az ipari export volumene 4,2 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A feldolgozóipari exportértékesítés 46 százalékát kitevő két alág közül a 30 százalékot képviselő járműgyártás kivitele 6,0 százalékkal csökkent. A másik meghatározó alág, a feldolgozóipari export 16 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának külpiaci eladásai azonban 4,0 százalékkal növekedtek - jelenti a KSH.

Az ipar belföldi értékesítése 3,9 százalékkal, ezen belül a feldolgozóiparé 2,2 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos hónapjához képest. Az ipar nemzetgazdasági ágai közül a döntő súlyt (94 százalék) képviselő feldolgozóipar termelése gyakorlatilag stagnált (+0,1 százalék), míg a csekély súlyú bányászaté 10,6 százalékkal visszaesett 2015 decemberéhez viszonyítva.

[caption id="" align="alignleft" width="1032"]Forrás: KSH Forrás: KSH[/caption]Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 1,5 százalékkal mérséklődött. A jelentősebb súlyú alágak közül a feldolgozóipari termelés 24 százalékát adó járműgyártás kibocsátása 6,9 százalékkal visszaesett. A gépjármű gyártása számottevően, 10,9 százalékkal, míg a közúti jármű alkatrészeinek gyártása kisebb mértékben, 1,9 százalékkal csökkent.

A feldolgozóipari rangsorban második alág, a feldolgozóipari termelés több mint 12 százalékát képviselő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 1,9 százalékkal emelkedett. 

Az ipari termelés 2016-ban az előző évhez képest 0,9 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbi 7,4 százalékos növekedést követően. Ezen belül a három nemzetgazdasági ág közül az energiaipar kibocsátása stagnált, míg a bányászaté 19,7 százalékkal visszaesett 2015-hez viszonyítva.

A feldolgozóipari termelés volumene 1,4 százalékkal nagyobb volt az előző évinél. A három legnagyobb alág közül a legjelentősebb járműgyártás kibocsátása csak 0,3 százalékkal emelkedett (az év utolsó négy hónapjában már visszaesés volt), míg a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé nőtt a legjobban (9,3 százalékkal). Az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártását mérsékeltebb növekedés (1,4 százalék) jellemezte, mindkét értékesítési irányban volumenbővülés volt.

Az egy alkalmazásban állóra jutó ipari termelés 1,2 százalékos mérséklődése a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében 2,6 százalékos létszámnövekedés mellett következett be - jelenti a KSH.

Magyarország területi egységei közül az ipari termelés három régióban, Nyugat-Dunántúlon (4,1 százalék), Közép-Magyarországon (3,7 százalék), valamint Észak-Alföldön (2,3 százalék) visszaesett. A többi négy régióban 2,1 és 15,4 százalék közötti volumennövekedést regisztráltunk, a legnagyobb mértékűt a kis súlyú Dél-Dunántúlon.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.