BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Külföldiek az ingatlanpiacon: hol vesznek lakást a kínaiak és az oroszok?

Több mint háromezer unión kívüli állampolgár szerzett tavaly ingatlant – elsősorban lakást – Magyarországon. A vásárlók harmada kínai, de sok orosz is volt a vevők között.

Összesen 3136 nem európai uniós külföldi állampolgár szerzett magyarországi ingatlant tavaly – derül ki a Miniszterelnökség által közzétett dokumentumból, amelyet a Magyar Idők idéz. A hivatalos adatok szerint 2015-ben 2708, 2014-ben pedig csak 1815 külföldi vásárlót regisztráltak, a növekvő arány a lakáspiac általános fellendülésével is összefüggésben van.

A nem uniós állampolgárok közül a kínaiak voltak a legaktívabbak: 1213 ingatlant vásároltak, főként Budapest II., V., VI., VII., X. és XIII. kerületében. Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője szerint a szóban forgó kínaiak nagy része több éve Magyarországon él, és sokszor második ingatlanját vásárolja. Mint mondta, sokuknak nem számít a pénz, de az a csoport is jellemző, akik jól ismerik az adott környéket, és ott az olcsóbb lakások közül keresnek számukra megfelelőt.

A lista szerint 446 orosz ingatlanszerzését regisztrálták tavaly, akik a fővároson kívül főként Hévízen vásároltak. A gyógyvize miatt világhírű településen 2016-ban 58 nem uniós állampolgár vett ingatlant, köztük 44 orosz. Nagyvárosaink közül Debrecenben, Pécsett és Szegeden vásároltak még számottevő mennyiségben külföldiek. Országszerte százas nagyságrendben jelentek meg ukrán, izraeli, amerikai és török vásárlók is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.