BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lecsengett a WannaCry vírus okozta láz

A hatalmas gondot okozó WannaCry hétfőre legyengült, de aznap másfél éves csúcsra szaladt a negyven kiberbiztonsági vállalat papírjait magában foglaló Hack ETF.

A május 13–14-i hétvégén hatalmas gondot okozó WannaCry már hétfőre legyengült, de aznap másfél éves csúcsra szaladt a negyven kiberbiztonsági vállalat papírjait magában foglaló Hack ETF, azaz a PureFunds ISE Cyber Security ETF jegyzése. A görbe 30,69 dollárig szaladt fel, az előző napi záráshoz képest 3,2 százalékkal emelkedve, kedden csak minimálisan esett, de a múlt hét második felére gyakorlatilag visszament azokra a 29,7 és 30 dollár közötti szintekre, ahol előtte is tartózkodott. Ebben nemcsak a vírustámadás lecsengése, hanem az általában lejtmenetbe került nemzetközi környezet is szerepet játszott. Így elszállt annak az esélye, hogy a Hack ETF megdöntse a 2015 nyarán elért 33,45 dolláros csúcsát. Az információtechnológiai szektor is, valamint az abba tartozó szoftverek és szolgáltatások alszektor is csak fél-fél százalékkal növekedett pénteken. A WannaCry egyébként az eddigi legnagyobb globális kibertámadás volt, a zsarolóvírus 150 országban 300 ezer gépet fertőzött meg.

„A Hack ETF-hez tartozó negyven vállalatból tíz ugrott meg látványosan egy hete, a többieket hidegen hagyta a WannaCry” – mondta lapunknak Nyikes Dávid, a KBC Equitas junior elemzője. Legjobban, 17 százalékkal a Sophos emelkedett, s nem is esett vissza a WannaCry elcsendesedése után, hanem a szerdát kivéve mindennap hízott. Pénteken már 400 dollár fölé ment a kurzusa, pedig egy héttel korábban csak 341-en állt. A cég a vírus által is megcélzott, a nagyvállalatokhoz képest gyengébb védelemmel rendelkező kkv-szektornak nyújt biztonsági megoldásokat. A SecureWorks is megtartotta azt a 7 százalékot, amelyet a támadáskor magára szedett, sőt még 7-et gyűjtött péntekig, s 10,8 dolláron fejezte be a hetet. E további erősödéseknek részben az lehet az okuk, hogy szakértők gyakoribb és durvább kibertámadásokra számítanak a jövőben. Vannak olyan cégek is, melyek nem tudták tartósan meglovagolni a WannaCry-ralit. A FireEye árfolyama 7,5 százalékkal ugrott meg egy hete, ám azóta esett, a Barracuda jegyzését 5,8 százalékkal, 23,04 dollárra lökték fel a hírek, de ez a papír is alászállt 22,4 dollár környékére, ami így is 3 százalékos plusz. A Proofpoint szintén visszaesett az egy nap alatti 7,4 százalékos ralival elért múlt hétfői 86,05 dolláros éves csúcsáról.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.