BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem figyelünk eléggé, mit osztunk meg magunkról az interneten

A Kaspersky Lab legújabb felmérése szerint a magyar emberek többsége igencsak felelőtlen az interneten megosztott személyes információk tekintetében.

A Kaspersky Lab által készített „Értékes adataim: idegen veszélyek” című felmérés eredményei megmutatták: az emberek többsége digitálisan (93 százalék) osztja meg adatait és közel minden második felhasználó megosztaná legfontosabb személyes okmányait. A felnőttek 70 százaléka a gyerekeiről tesz közzé fotókat és videókat, a válaszadók 45 százaléka pedig a másokról készített videókat és fotókat teszi nyilvánosan elérhetővé. Úgy tűnik, a fiatal generáció van kitéve a legtöbb veszélynek, ez a korosztály nagy mennyiségű szenzitív adatot tesz hozzáférhetővé idegenek számára.

Aggodalomra ad okot az is, hogy az emberek csaknem fele (44 százalék) teszi publikussá – azaz bárki számára láthatóvá – a bejegyzéseit, személyes információit. Fontos tudni, hogy minden adat, amit nyilvánosan osztunk meg magunkról és másokról, kontrollálhatatlanul kerül a kibertérbe és olyanok számára is elérhetővé válik, akik vissza tudnak élni vele. Minden ötödik ember beismeri, hogy az érzékeny adatait megosztja olyanokkal, akiket kevésbé vagy egyáltalán nem ismert. A felhasználók veszélyeztetik magukat, lehetőséget biztosítanak a kiberbűnözőknek például a személyazonosság lopásra vagy pénzügyi visszaélésekre.

A Kaspersky kérdőívét kitöltők 37 százaléka tesz közzé pénzügyi- és tranzakciós részleteket, 41 százalékuk beszkennelt útlevelet, jogosítványt és egyéb személyes dokumentumot, további 30 százalék a jelszavát. Az emberek azonban nemcsak az adataikat osztják meg, hanem olyan készülékeket is, amelyeken az értékes adatokat tárolják. Valójában 10 százalékuk adta meg már PIN-kódját idegennek azért, hogy hozzáférése legyen készülékéhez, valamint 22 százalékuk hagyta el a készülékét védtelenül és felügyelet nélkül emberek között. Továbbá a válaszadók 23 százaléka adta át a készülékét egy másik személynek rövid ideig.

A tanulmány rámutatott: a fiatal korosztály oszt meg érzékeny adatokat online a leggyakrabban. A 16-24 éves korosztály 61 százaléka, ezzel szemben az 55 év felettiek mindössze 38 százaléka aktív a közösségi portálokon. Ez az arány megmarad a pénzügyi információk közzétételénél, hiszen a fiatalok 42 százaléka ismerteti az online tranzakciók adatait, míg az 55 évnél idősebb korosztálynak csupán 27 százaléka.

„Nagyon veszélyes szokás, ha túlzásba visszük adataink megosztását másokkal vagy akár vállalatokkal. Manapság az információ megosztása könnyebb, mint valaha és épp ez a cél hívta életre az Internet megszületését„ – magyarázta Andrei Mochola, a Kaspersky Lab Consumer Business részlegének vezetője. Hozzátette: fontos tudatni a felhasználókkal, ha értékes és szenzitív információt tesz közzé magáról és/vagy másokról, akkor egyúttal lemond a felügyelet jogáról. ”Mert nem lehetünk biztosak abban, hogy ki és miként fogja felhasználni ezeket az információkat. Az emberek szó szerint mások kezébe adják az életüket meghatározó személyes információkat.„ – fűzte hozzá a szakember.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.