BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Olcsóbb lesz a legális lakáskiadás

A legszélesebb kört, a havi 100 ezer forint körüli díjért hasznosított ingatlanokat vonhatja be a legális bérleti piacra az eho tervezett eltörlése – vélekednek az ingatlanközvetítők.

A legszélesebb kört, a havi 100 ezer forint körüli díjért hasznosított ingatlanokat vonhatja be a legális bérleti piacra az eho tervezett eltörlése – vélekednek az ingatlanközvetítők. Az ingatlan-bérbeadási piacon éppen most jelenik meg több tízezer új tulajdonos, akik befektetési céllal vásárolnak lakásokat, a törvénymódosítás összességében már több százezer bérbeadót és ugyanannyi bérlőt érint. A kifehérítés néhány év alatt többet hozhat, mint az a kétmilliárd forint, amelyről az eho eltörlésével lemond az állam.

Az átlagos bérleti díj után fizetendő adó és járulék 19 ezer forinttal csökkenhet

Az idén még évi egymillió forint bevétel felett fizetendő 14 százalékos eho a havi 83 ezer forintos bérleti díjnál jelent most egy olyan határt, amely fölé lépni a bérbeadók egy része nem akar, mert nem érdemes, ezért esetükben jellemzően a valósnál alacsonyabb díj kerül a szerződésbe. (Ha egyáltalán születik hivatalos szerződés a bérbeadásról.) Az eho eltörlése után már csak a bérbeadásból származó bevétel 90 százalékát terheli adó, aminek kulcsa most 15 százalék. Mi­után Budapesten a havi bérleti díj átlagosan 135 ezer forint, a tervezett törvénymódosítás után fizetendő adó és járulék 39 ezer forintról 20 ezer forintra csökken. Figyelembe véve, hogy az elmúlt öt évben a bérleti díjak szinte megduplázódtak, a 15 százalékos fizetendő adó mértéke méltányosnak tűnik – mondta Balogh László, az Ingatlan.com vezető elemzője.

Sokan a nyugalmuk, biztonságuk érdekében belépnek majd az adózók sorába – véli Balla Ákos , a Balla Ingatlan tulajdonos-ügyvezetője, mert a jogilag tiszta helyzet már tud olyan komoly vonzerő lenni, amiért megéri adózni. Hasonlóan vélekedik Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat tulajdonosa, aki szerint a fehérítés várhatóan nem jár majd az albérleti díjak további emelkedésével. Az utóbbi években az már jórészt megtörtént, stabilan 100 ezer forint fölé ugrott a piaci átlag, már régen nem a 80-90 ezer forintos bérleti díj a jellemző. A kedvelt budapesti kerületekben 140-150 ezer forint körül kezdődik a tömegpiac, ez jelzi, hogy az ehós körbe ma már a bérlakáspiac túlnyomó része beletartozik.

Az viszont csak fokozatosan, a zsebszerződések megkötésétől számított évfordulók után derül ki, mennyien élnek majd a bérlőt és a bérbeadót egyaránt védő és kötelező, az elszámolási vitákra, hátrahagyott tartozásokra, amortizációs károkra és visszatartott kauciókra egyaránt megoldást kínáló jogi garanciákkal – hívják fel a figyelmet a költségvetési hatáson túlmutató pozitív változásokra az ingatlan­piaci szakértők.

Csak az adófizetési morál növekedésére építeni hatékony ellenőrzési rendszer nélkül ingatag jövőkép – figyelmeztetnek a piaci szereplők. Transzparensebbé sem a változtatástól válik a piac, mivel az ingatlan hasznosítása nem nevesítve, hanem továbbra is az egyéb jövedelmek sorában adózik majd.

Átalányadó

A jövő évi adócsomag jelentős könnyítést hoz a hosszú és a rövid távú lakáskiadásban: a bérbeadók jövőre rendkívüli adminisztrációcsökkentés mellett nagyobb pénzmegtakarítással is számolhatnak, amivel a gazdasági tárca szerint összesen 3 milliárd forint marad a lakáskiadóknál. 2018-tól egy helyett már három lakásig vagy üdülőig választható a legegyszerűbb és a legnagyobb megtakarítást biztosító tételes átalányadó – a fizetendő adó szobánként mindössze évi 38 400 forint.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.