BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tolongás a belgrádi repülőtérért

A szerb kormány az érdeklődők kérésére május 30-ig meghosszabbította a határidőt a belgrádi Nikola Tesla Repülőtér koncesszióba vételére vonatkozó ajánlatok benyújtására.

A befektetők ezzel időt nyertek arra, hogy konzorciumokat alakítsanak, s ezekkel vegyenek részt a koncessziós pályázaton. Február 10-én jelent meg a nyilvános felhívás, mely szerint 25 évre koncessziós szerződés alapján bérbe adják az ország legnagyobb repülőterét. Feltétel volt, hogy a Belgrád köré rajzolt 450 kilométeres sugarú körben más repülőteret működtető cég nem pályázhat. Eddig már 27 cég pályázott, köztük kínai, orosz, német, svájci, ciprusi, indiai, török, francia, brit, lengyel, görög, osztrák, holland és spanyol befektetők és konzorciumok is vannak.

A Nikola Tesla repülőtér 12 kilométernyire van Belgrád központjától. Az Etihad Airways csoport részeként működő Air Serbia bázisának tekinthető légikikötő forgalma 2010 óta növekszik, tavaly az utasforgalom elérte a 4,9 millió főt. Idén április végéig rekordszámú, 1,37 millió utast fogadtak. Az első negyedévben a repülőtér 510 millió dináros (1,5 milliárd forint) nyereséget ért el. Kormánykörökben arra számítanak, hogy a nyertes legkevesebb 750 millió euró értékben olyan fejlesztést hajt majd végre, amellyel tovább tudja növelni a légikikötő forgalmát. A koncesszióért minimum 350 millió eurót kell fizetni.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.