BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Erős szezonra készülhetnek a vízpartokon

Minden szálláskategóriában vendégszám növekedésre van kilátás a nyári főszezonban. Az optimista prognózisokra az előfoglalások 10 százalékos emelkedése ad okot.

Remek főszezon elé néznek a magyarországi kereskedelmi szálláshelyek, amelyek a becslések szerint 5-15 százalékkal több vendéget fogadhatnak, mint az előző nyáron. Erre utalnak a folyamatosan érkező foglalások, meg részben arra is, hogy tudatosabbak lettek a nyaralást tervezők, akik a minőségi, jó ár-érték arányú szolgáltatást kínáló szállásokat a korábbiaknál hamarabb lefoglalják – összegzi a tapasztalatokat Könnyid László, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke, akit a napokon belül startoló főszezon apropóján kérdeztünk.

Mint megtudtuk: már az előszezon is rendkívül erős volt a Balaton partján, az ottani szálláshelyek közül sokan igen erős hónapot zárnak. Az élénkülő belföldi vendégforgalom mellett ebben az orosz és a cseh vendégéjszakák számának emelkedése is szerepet játszik, és a gyógyhelyeken ez a vendégkör még csak most fog igazából megjelenni.

A hagyományosan legerősebb vendégforgalmat generáló július–augusztusi időszakban nemcsak a Balaton-parti, hanem az összes vízparti nyaralóhely várható forgalma erősebbnek ígérkezik, vagyis átlagosan 10 százalékkal több vendégre számíthatnak a Velencei-tó, a Tisza-tó partján és a folyók partján lévő szállások tulajdonosai is. Mint a szállodaszövetségi elnök rámutatott: a természetes vizeken túl a fürdők és a wellness-szolgáltatásokat kínáló szálláshelyek főszezonja is jól tervezhető, a vendégek számára ugyanis a víz, illetve a fürdőzési lehetőség a legerősebb hívószó.

Fotó: Lang Róbert

A vizes élmények mellett rendkívül hangsúlyossá, illetve keresetté váltak a különböző szabadidős programlehetőségek, a kulturális eseményekre ugrásszerűen nő az igény. A vendégek kifejezetten keresik a környékbeli programokat, illetve programcsomagokat. Ennek jegyében már nemcsak masszázsra és kozmetikai kezelésekre foglalnak időpontot jó előre, hanem a nyaralás időpontjában zajló koncertekre, fesztiválokra és szervezett kirándulásokra is vevők – rajzolta fel az új trendeket Könnyid László.

A belföldi vendégkör másik jellegzetessége a 4-6 napos részekre szabdalt nyári szabadság, amit sokan több helyen, csillagtúrázva szeretnek eltölteni. A tipikus magyar főszezoni nyaraló családos, és többségében két 10 év alatti gyerekkel vesz igénybe félpanziós szállodai csomagot. Egy adott településre egy hétnél hosszabb időre már jellemzően kiadó szobát vagy kibérelhető házat keresnek a nyaralók. A háromcsillagos hotelek vendégeinek többsége a horvát és az osztrák szálláshelyeket is jól ismeri, a négycsillagos szállodák belföldi vendégkörére jellemző, hogy a repülővel megközelíthető nyaralásokra is többé-kevésbé rendszeresen befizet.

A vendégtipológiát tovább árnyaló szállásfoglaló portál, a Szallas.hu ügyvezetője, Szigetvári József a Világgazdaságnak arról nyilatkozott, hogy a magyarok nagyjából 50 százaléka nyaral, körükben 80 százalék a belföldre és 20 százalék a külföldre utazók aránya. A külföldi célpont 75-80 százalékban az autóval elérhető horvát és olasz tengerpart, a repülős utak több mint 90 százaléka a tavalyi árakon kínált görög és spanyol nyaralóhelyekre irányul. Az idei nyár a foglalások összegzése szerint belföldön 10 százalék fölötti forgalomnövekedést hoz, a kiutazási piacon pedig még nagyobb, akár 15 százalékos ugrás is lehet.

A belföldi küldőpiac – tette hozzá a szállodaszövetségi elnök – a nagyvárosi lakosokat foglalja magában, a kis falvakból jóval kevésbé mozdulnak ki a lakók nyaralási céllal. A most töltődő főszezoni szálláshelyi statisztikák szerint a végletek piaca az idei, vagyis a nagyon jó minőségre és a nagyon olcsó, egyszerű szolgáltatásokra van számottevő keresletnövekedés.

Nyári számok

  • 150 ezer forintot költenek külföldi nyaralásra a magyar utazók
  • 80 ezer forintot fizetnek átlagosan belföldi szállásra a vendégek
  • 5 százalékos szobaár-növekedés van Magyarországon és Horvátországban az idén
  • 55 százalékban apartmanba és vendégházba foglalnak nyáron szállást a belföldi utazók
  • 45 százalékos részarányuk van nyáron a hoteleknek a belföldi szálláspiacon
  • (forrás: Szallas.hu)

     

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább a címoldalra

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.