BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jelentősen bővítette a kabinet a Digitális jólét programot

Januártól az internethasználat áfája 18 százalékról 5 százalékra mérséklődik, és 2018 végéig Magyarország minden településén kiépülhet az ingyenes wifiszolgáltatás.

Bővítette a Digitális jólét programot a kormány. A több mint húsz új fejlesztési programot tartalmazó stratégia a magyar gazdaság, az állami működés és a magyar társadalom digitális fejlesztésének szinte valamennyi területén megfogalmazza a digitalizációt támogató programokat.

A kormánydöntés nyomán – amely a napokban jelent meg a közlönyben – útjára indul a széles körű szakmai együttműködéssel kidolgozott Digitális jólét program 2.0 (DJP2.0).

A Miniszterelnöki Kabinetiroda közleménye szerint a program célja, hogy az anyagi erőforrások hiánya egyetlen magyar polgárt se zárjon ki a digitális világban való részvételből. Ezt többek között az újabb, jelentős adócsökkentéssel, az internethasználat áfájának 18 százalékról 5 százalékra történő csökkentésével, a Digitális Jólét alapcsomag bevezetésével és a 2018 végéig az ország minden településén kiépülő ingyenes wifiszolgáltatással szeretnék elérni.

Mindenkinek széles sáv

A jövő év végéig az Európai Unióban elsőként Magyarországon jut el minden háztartásba a legalább 30 megabit/szekundumos szupergyors internet. 2017. június 19-én megalakult a Digitális jólét program által kezdeményezett Magyarországi 5G Koalíció (5GK), amelynek célja, hogy Magyarország az ötödik generációs mobilhálózat-fejlesztések egyik európai központjává váljon, és régiós vezető szerepet töltsön be az 5G-re épülő alkalmazások tesztelésében. A polgárok és a vállalkozások digitális kompetenciáinak folyamatos fejlesztése érdekében a DJP2.0 keretében – a jelenleg zajló kompetenciafejlesztési programokra építve – kidolgozzák a digitális kompetencia fejlesztésének hosszú távú, részletes koncepcióját és a digitális kompetenciák részletes mérési rendszerét.

Gazdasági versenyképesség

A DJP2.0 keretében elkészülnek a különböző ágazati digitális átalakulási stratégiák. Alapvető fontosságú a hazai mikrovállalkozások felkészítése a digitális átalakulásra. A gazdaság fejlődésének egyik legfőbb akadálya a digitálisan képzett munkaerő növekvő hiánya – ezért a stratégia meghatározó eleme a Digitális munkaerő program. A hazai agrárágazatban kihasználatlanok a digitális fejlesztésekből származó gazdasági előnyök, ezért a DJP 2.0 keretében elkészül a magyar agrárium digitális fejlesztésének stratégiája is. A programban emellett elkészül Magyarország digitális egészségipar-fejlesztési stratégiája is, amely elsősorban a polgárok egészségnyereségét helyezi a középpontba.

Digitális állam

A teljes közigazgatás digitális átalakítását szolgáló átfogó fejlesztési programokhoz illeszkedve, digitális közigazgatási képzési és továbbképzési programokat is elindítanak a közeljövőben. A DJP2.0 programjai között szerepelnek még a többi között információbiztonsági és kibervédelmi fejlesztések, valamint a digitalizáció fiziológiai, mentális, környezeti és társadalmi hatásainak vizsgálatát szolgáló kutatások. Lehetővé teszik a határon túl élő magyar nemzeti közösségeknek a Digitális jólét programhoz való csatlakozást, és bekapcsolódnak az Okos városok (Smart City) digitális fejlesztési programjába.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.