BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tovább nőtt az ipari termelés

Az ipari termelés volumene 8,8 százalékkal meghaladta májusban az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 6,2 százalékkal emelkedett – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön, első becslése alapján.

A termelés az év első öt hónapjában 5,7 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában. Az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás 2,3 százalékkal nőtt májusban.

Schindele Miklós, a KSH főosztályvezető-helyettese az adatok ismertetésekor elmondta: a járműgyártásban erőteljesebb volt a növekedés, mint az előző hónapokban. Szintén számottevő volt a bővülés a számítástechnikai és elektronikai cikkek gyártásában, valamint a gumi- és műanyaggyártás területén. Hozzátette, hogy a feldolgozóiparon belül kisebb súlyú építőanyag-ipar termelése is jelentősen nőtt.

A várakozásoknak megfelelően nőtt az ipari termelés volumene, ami elsősorban a járműgyártásnak köszönhető, de jól teljesít a gépgyártás és az elektronikai ipar, valamint megkezdte a gyártást az Apollo Tyres gumigyára is – mondta Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára csütörtökön.

A gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkár kiemelte: a hagyományosan erősen teljesítő ágazatok segítik az ipari termelés bővülését. Megjegyezte, hogy az Irinyi tervben kidolgozták azokat a stratégiákat, amelyek a gyorsan fejlődő ágazatok növekedését segítik. Ilyen ágazatként említette az egészség- és azon belül a gyógyszeripart, az orvosi műszergyártást. Egyben a jövőben gyorsabban bővülő ágazatként jelölte meg az infokommunikációt, a számítástechnikát és egy éven belül a hadiipart is.

A várakozásokat messze meghaladva nőtt az ipari termelés májusban – állapítja meg Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. Szerinte a következő hónapokban tovább gyorsulhat, és idén akár a 7 százalékot is elérheti az ipari termelés növekedése részben a tavalyi alacsony bázis, részben újabb kapacitások üzembe helyezése (élelmiszeripar, gumiipar, elektromos autó akkumulátor gyártás), részben pedig az egyre erősebb európai konjunktúra hatására (amit tükröz, hogy történelmi csúcsra ugrott a német ifo index), egyes hónapokban akár kétszámjegyű növekedés is lehetséges. Lényegesebb gyorsulásra 2018-ban számítunk, amikor az Audi, és a Mercedes újabb jelentős autóipari kapacitásai üzembe lépnek. 2010 óta az ipari termelés mintegy 31 százalékkal bővült – írja Suppan.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.