BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ingyenes informatikai képzések indulnak

Már hat nemzetközileg elismert informatikai cég kötött együttműködést magyarországi egyetemekkel az informatikus-utánpótlás biztosítása érdekében – mondta lapunknak a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért felelős helyettes államtitkára. Solymár Károly Balázs kiemelte: 8,2 milliárd forintos uniós forrás áll rendelkezésre IT-szakemberek képzésére, a projekt keretében a felsőoktatás és a versenyszféra megismerheti egymás technológiáit és igényeit.

Hány IT-szakember hiányzik ma a munkaerőpiacról?

Legalább 20-22 ezer fő. Egy 2015-ben végzett piackutatás szerint középtávon az iparág szereplői Magyarországon 13 ezer új munkahely létesítését tervezték, de ha lenne elég informatikai szakképesítésű diplomás, akkor 16 ezren is el tudnának helyezkedni. Mindez kiegészül azzal, hogy a kutatás idején háromezer informatikai álláshely eleve betöltetlen volt, de további háromezer szakemberre volt és van is még kereslet, amit a Nemzeti Befektetési Ügynökség előre jelzett.

Az IT-szakemberek ösztönzésére és támogatására 8,2 milliárd forint áll rendelkezésre a „Programozd a jövőd!” projektben.

Solymár Károly Balázs a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért felelős helyettes államtitkára
Forrás: VG

Hogyan használható fel a keret a leghatékonyabban?

Az első szakaszban több mint 2,8 milliárd forintot fordít a kormány a projektre, ez a későbbiekben emelkedik 8,2 milliárdra. A pályázati lehetőség nem pénzbeli támogatást jelent, hanem ingyenes oktatást és az informatikai pályák népszerűsítését. Az NFM, az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége és a konzorciumvezető Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség arra ösztönzi a fiatalokat, hogy minél többen válasszák hivatásul az informatikai pályát. A projekt katalizátorszerepet is vállal: virtuális asztalhoz ülteti az egyetemeket és az IKT-vállalkozásokat, hogy megismerjék egymás igényeit, technológiáit. A cél az, hogy a nemzetgazdasági szempontból is fontos informatikai ágazatban a következő években minél több valódi piaci tudással rendelkező diplomás fiatal szakembert képezzünk. Ehhez szükséges a vállalkozások és a képző intézmények együttműködésének fejlesztése, valamint az informatikai szakmák vonzerejének, társadalmi-gazdasági elismertségének növelése. Így olyan vállalati együttműködések jöhetnek létre felsőoktatási intézmények bevonásával, melyek növelik a képzések munkaerőpiaci relevanciáját, egyúttal csökkentik a lemorzsolódást.

Eddig hány együttműködési megállapodást kötöttek meg?

Az informatikai vállalkozások és a felsőoktatási intézmények is pozitívan fogadták a lehetőséget. Az eltelt alig több mint fél év alatt hat nemzetközileg is elismert informatikai cég, így a Microsoft, a Red Hat, az Oracle, az SAP, a National Instruments és a Cisco kötött szerződést a felsőoktatási intézményekkel. Száz ilyen típusú megállapodás tető alá hozása a cél 2020-ig. Országszerte 21 felsőoktatási intézmény jelezte együttműködési szándékát, a 2017–2018-as tanévben valamennyiben elindulnak a képzések, több helyen új laborkörnyezet kialakításával.

Solymár Károly Balázs a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért felelős helyettes államtitkára
Forrás: IT Business

Mit vállaltak az IT-cégek, hány diák képzésében segítenek?

Több mint száz kurzuson, több ezer felsőoktatási hallgató kap lehetőséget arra, hogy nemzetközileg elismert, a munkaerőpiacon keresett képesítést szerezzen ingyenes informatikai képzésen. Az együttműködő cégek azt is vállalták, hogy a projekt teljes időszakára ingyenesen biztosítják a hallgatói és az oktatói tananyagokhoz a hozzáférést. Egyes kurzusokhoz oktatói felkészítést tartanak, ahol szükséges, a laborkörnyezet kialakításában is segítenek. Képzési csomagjaik kiterjednek a gazdasági informatikára, az agrárinformatikára és a sportra is.

Hány diplomás IT-szakember kerülhet hamarosan a munkaerőpiacra?

Reményeink szerint pár év alatt több ezerrel nő az informatikusok száma Magyarországon. Az idei felvételi időszakban a második legnépszerűbb a mérnök informatikus szak volt, ide több mint 5800-an jelentkeztek, és mintegy 2500 főt vettek fel. Aki nem került be most a felsőoktatásba, annak még van lehetősége a pótfelvételi eljárásban más intézménybe jelentkezni, augusztus 7-ig több mint 2500 hely áll betöltetlenül valamelyik informatika szakon.

A projekt keretében csak felsőoktatási intézményekben van lehetőség az informatikai képzés népszerűsítésére?

Nem, mert szeretnénk elérni a pályaválasztás előtt álló fiatalokat, és kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy az ország olyan településeire is eljussanak a programok, ahol a fiataloknak kevesebb lehetőségük van megismerkedni az informatikában rejlő karrierlehetőségekkel. Több mint 1200 rendezvényre várjuk a fiatalokat, így ösztönözve őket arra, hogy ezen a területen tanuljanak tovább. Informatikai tematikájú táborokat, szakköröket és élményközpontokat alakítunk ki.

Összesen hány diákot, hallgatót érhet el a program?

Közel hatezer felsőoktatási hallgató vehet részt a képzésben 2020-ig, de több mint 50 ezer általános és középiskolás diákot is elérhetünk a motivációs programjainkkal.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.