BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kiárazódhatnak a bérharcban a kis kereskedelmi egységek

Láthatóan már pénzzel is nehéz megtartani a dolgozókat: a foglalkoztatotti létszám fenti csökkenése úgy következett be, hogy eközben a bolti kiskereskedelemben az átlagbér júniusban 188 ezer forint volt, 18 százalékkal magasabb, mint egy éve – akkor 159 ezer forint volt.

A valamilyen formában (alkalmazottként, vállalkozóként vagy segítő családtagként) a bolti kiskereskedelemben dolgozók száma több mint 6 százalékkal, 23 ezer fővel, 353 ezerre csökkent az elmúlt egy év során – áll a Blokkk.com összeállításában. Ezzel lényegében a szektor elvesztette azt a többletkapacitást, amelyet a vasárnapi boltzár visszavonása után szükséges volt felvenni. A mostani kisebb létszám ugyanakkor nem a kereskedelmi cégek létszámkorlátozásának, hanem a munkaerőhiánynak tudható be, amit mindennél jobban mutat az a tény, hogy az elmúlt év során 43 százalékkal, 5465-re nőtt az iparágban meghirdetett üres álláshelyek száma.

Forrás: MW

A szakmai blog megjegyzi: oda az a trend is, hogy 2014-ben és 2015-ben is emelkedett a foglalkoztatottak száma, hisz ez az on­line kasszák bevezetéséhez köthető: a bevételek fehéredése a bérek fehéredéséhez vezetett. Ugyanakkor ma már ez az előny is oda: a szektorban foglalkoztatottak száma a 2012-es értékre zuhant.

Láthatóan már pénzzel is nehéz megtartani a dolgozókat: a foglalkoztatotti létszám fenti csökkenése úgy következett be, hogy eközben a bolti kiskereskedelemben az átlagbér júniusban 188 ezer forint volt, 18 százalékkal magasabb, mint egy éve – akkor 159 ezer forint volt. A bérek a nagy társaságoknál magasabbak, a szakmai portál szerint a kisebb üzletek nem tudják kigazdálkodni az egyre jelentősebb bértömeget, s így – hiába emelkedik a forgalom – megfizethető munkaerő hiányában a kisboltok bezárásra kényszerülhetnek.

 

 

 

 

Tárgyalnának a jövőről

A kereskedelemben működő ágazati párbeszédbizottság összehívását kezdeményezte a Munkástanácsok Országos Szövetsége (MOSZ) és annak egyik tagja,

a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) az ágazatban (például a Tescónál) kialakult bérfeszültségek, létszámhiány, a magyarországi kereskedelmi ágazat problémáinak megoldása érdekében – jelentette be Palkovics Imre, a MOSZ elnöke. A Munkástanácsok elnöke szerint az érintett munkáltatói érdekképviseletek a kezdeményezésben partnerek, így vélhetően szeptember elején, közepén kezdheti meg a munkáját a bizottság. Bubenkó Csaba, a KDFSZ elnöke a Tescóval folytatott bértárgyalásokról elmondta: a KDFSZ 25 százalékos béremelést követel, ami 14 milliárd forint ráfordítást jelentene a cégnek. Azt is elvárják, hogy a munkavállalói létszámot 15 százalékkal emeljék. Az ágazati párbeszéd bizottságban a feleknek lehetőségük van rá, hogy a problémáikra (bérek, létszámhiány, munkakörülmények) ágazati kollektív szerződés formájában találjanak megoldást.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.