BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tovább bővül a kerékpárút-hálózat Magyarország több régiójában

Folytatódik a magyarországi kerékpárutak fejlesztése, ennek révén 1000-1500 kilométerrel bővülhet a hálózat. Júliusban 27 szakaszra írtak alá tervezési szerződést.

A kormány és a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) a sikeres közbeszerzési eljárások után 27 tervezési szerződést írt alá nettó 603 millió forint értékben idén júliusban – jelentette be Révész Máriusz kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos pénteken Budapesten. Hozzátette, hogy a tervek legkésőbb október végére elkészülnek.

A kormánybiztos az MTI tudósítása szerint kitért arra is, hogy a kerékpárút-hálózat fejlesztésére a jövő évi költségvetésben 11 milliárd forintot irányoztak elő. A 2020-ig tartó uniós ciklusban erre a Gazdasági innovációs programban (Ginop) 3,6 milliárd forint, a Versenyképes Közép-Magyarország operatív programban (Vekop) pedig 7 milliárd forint áll rendelkezésre. A területi operatív programok egy részét is fordíthatják kerékpárútépítésre a megyei jogú városok és az önkormányzatok a fenntartható közlekedésfejlesztés részeként.

Nő a kerékpár népszerűsége, ami már látszik a számokon is. Forrás: Fotó: Kurucz Árpád

Berencsi Miklós, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kerékpáros koordinációs főosztályának ve-

zetője elmondta, hogy a magyar kerékpárút-hálózat hossza körülbelül 4500 kilométer, a fejlesztésnek köszönhetően az útminőség javítása mellett ennek 1000-1500 kilométeres bővülése várható. Pántya József, a NIF útfejlesztési igazgatója közölte: a 27 tervezési szakasz felöleli a teljes Budapest–Balaton kerékpárútvonal-szakaszt, a Balatoni Bringakört – a keszthelyi szakasz kivételével –, illetve az EuroVelo 6 nemzetközi kerékpáros útvonal több szakaszát.

Hozzátette, hogy a NIF Zrt. az engedélyezési eljárást követően indíthatja a kivitelezési közbeszerzést, amely 6-8 hónapig tarthat. A nem engedélyköteles szakaszokon nem kell megvárni az engedélyek megszerzését, a tervezést követően közvetlenül indítható a közbeszerzés. Pántya József hozzátette: a NIF Zrt. külön szerződés keretén belül nettó 7,7 millió forintból folytatja a Budapest–Szentendre 5,6 kilométeres kerékpárútszakasz tervezését. A Dömös–Szentendre és az Érd–Szentendre közötti szakasznál tanulmányterv készítése a feladat, a NIF Zrt. az EuroVelo 6 északi szakasza gerincvonalának tervezésére a jövő évben indít közbeszerzési eljárást.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.