BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bővült az agrárexport

Jelentősen megugrott az agrárexport 2010 és 2016 között. A kivitel értéke a vizsgált időszakban 2247 millió euróval 8037 millió euró­ra nőtt.

Jelentősen megugrott az agrárexport 2010 és 2016 között. A kivitel értéke a vizsgált időszakban 2247 millió euróval 8037 millió euró­ra nőtt. A bővülés idén az év első öt hónapjában is folytatódott, a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek kivitele 3654 millió eurót, behozatala 2214 millió eurót tett ki, az agrár-külkereskedelmi forgalom pedig 1440 millió euró többletet eredményezett. A kivitel értéke 14,4 százalékkal, a behozatalé 5,9 százalékkal emelkedett az előző évihez képest. Az egyenleg 30,6 százalékkal, 338 millió euróval nőtt – derül ki az Agrárgazdasági Kutatóintézet friss külgazdasági jelentéséből.

Eszerint folytatódott az agrár-külkereskedelmi egyenleg évek óta tartó javulása 2017 eddig eltelt időszakában is. A kedvező trend abban is megnyilvánult, hogy emelkedett az agrárkivitel aránya a nemzetgazdasági exportból az idei esztendő első öt hónapjában, míg az agrárimporté mérséklődött az előző év azonos időszakához képest – mutatott rá az adatok alapján Fórián Zoltán. A TakarékBank Agrár Központ vezető agrárszakértője utalt arra is, hogy bár az élősertés-kivitel mennyiségben 3,5 százalékkal csökkent az említett időszakban, értékben jelentősen, 35 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi szinthez képest, így állt elő az élősertés-külkereskedelmi forgalom 41 százalékos emelkedése a szóban forgó időszakban.

Mindeközben a vizsgált periódusban a kukoricaexport 45,4 százalékkal emelkedett, míg a búzakivitel megduplázódott. Agrárexportunk továbbra is döntő arányban az EU tagállamaiba irányul, de látványosan bővül termékeink megjelenése az olyan újnak számító piacokon is, mint Kína (60 százalék), Kazahsztán (68 százalék), India (60 százalék) vagy Szaúd-Arábia (70 százalék). Emellett 50 százalékkal emelkedett az USA-ba és 31 százalékkal az Oroszországba irányuló agrárexportunk is.

Tématámogatás. Készült Magyarország Kormánya támogatásával

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.