BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tizenharmadik havi fizetést ad a SPAR

Folytatódik a béremelés a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft.-nél, amely a hazai élelmiszer-kiskereskedelmi szektor egyetlen tagjaként 13. havi bért biztosít dolgozóinak – értesült a Világgazdaság.

Folytatódik a béremelés a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft.-nél, amely a hazai élelmiszer-kiskereskedelmi szektor egyetlen tagjaként 13. havi bért biztosít dolgozóinak – értesült a Világgazdaság. Lapunk úgy tudja, ez a legutóbbi cégnyilvántartás szerint 13 228 főt foglalkoztató vállalat munkatársainak döntő többségét érinti, a kollektív szerződés értelmében azokat mindenképpen, akik legalább egy éve állományban vannak. A pluszpénzt a novemberi jövedelemmel együtt kaphatják meg, emellett a dolgozók évente 100 ezer forintnyi készpénzes, béren kívüli juttatásban is részesülnek. Ezzel az áruházlánc a tavalyi négymilliárd forint után az idén több mint nyolcmilliárdot fordít bérfejlesztésre, s már folynak a tárgyalások a 2018-as emelésekről is.

A SPAR több versenytársánál is az okozott feszültséget, hogy összetorlódtak a bérsávok, miután a garantált bérminimum az idén bruttó 129-ről 161 ezer forintra nőtt, jövőre pedig 180 500 forintra emelkedik tovább. Számos munkáltató ilyenkor azzal a módszerrel biztosítja az emelést, hogy a korábban megadott pótlékok, kiegészítések nélkül toldja meg a jövedelmeket a törvényileg szabályozott mértékben. Ezt a konfliktust elkerülve, a SPAR nemcsak a kevesebbet keresők jövedelmét emelte meg, hanem a középvezetőkét is.

Az élelmiszer-kiskereskedelem a munkaerőhiány által egyik leginkább sújtott ágazat. A Tesco példája pedig azt mutatja, hogy ha patthelyzet alakul ki a bértárgyalásokon, nem csak elvi lehetőség a sztrájk. Részben talán ennek hatására kötött viszonylag hamar megállapodást az Auchan képviselete a szakszervezetekkel, a tavaly 516,4 milliárd forintos forgalmat elérő SPAR pedig igyekszik megelőzni a munkavállalók elégedetlenségét.

A Világgazdaság úgy tudja, a 13. havi bér mellett a társaság dolgozói kártyával is motiválja a munkatársait, ami 10 százalékos kedvezményt jelent a teljes árukészletre. A vállalat ezenkívül prémiummal is honorálja pénztárosai erőfeszítéseit.

Értesüléseink szerint a prémium mértéke a 20 ezer forintot is elérheti havonta. Az áruházlánc azokat a dolgozókat is elismeri, akik már legalább öt éve az alkalmazásában állnak. Ezek a foglalkoztatottak a 100 ezer forintnyi készpénzes cafeteria mellett további 40 ezer forintot kapnak SZÉP-kártyán.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.