BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Belehúzott az Apple

A boltokban és a tőzsdeparketten is otthonosan mozog az Apple, a cég felől érkező pozitív hírek újabb lökést adtak az árfolyamnak.

Az Apple szaküzleteinél valós, a részvénykereskedőknél virtuális sorok alakultak ki pénteken: az előbbieknél az ezerdolláros jubileumi iPhone X debütálása, az utóbbiaknál a világ legértékesebb tőzsdecégének legfrissebb negyedéves jelentése tüzelte a lelkesedést, valamint az, hogy a cégvezetés megnyugtatta a kedélyeket: a hatalmas érdeklődés miatt villámgyorsan apadó telefonkészletek feltöltésével nem lesz gond, a cég kezelni tudja az ilyenkor szokásos beszállítói problémákat. Olyannyira, hogy a szeptemberben rajtoló 8-as sorozatra és a mostantól megvásárolható iPhone X-re alapozott karácsonyi szezon rekordnagyságú, 84-87 milliárd dollár közötti bevétellel kecsegtet. A jó hírekre az árfolyam 2,6 százalékkal erősödött, és 172,50 dolláron zárta a hetet, míg az Apple piaci értéke 891 milliárd dollárnál pihent meg.

Az X iránti keresletet Tim Cook vezérigazgató „nagyon, nagyon erősnek” írta le, számokat nem említett, mert a cég a 7-es széria piacra dobása óta lélektani okokból eltekint az első hét vége adatainak közlésétől, a kereslet és a kínálat arányának téves megítélése ugyanis kedvezőtlenül hatna a részvényárfolyamra. Eddig a rekordot az iPhone 6s és 6s Plus 2015-ös első hétvégéje tartja, ezekből akkor 13 millió példánynál is több fogyott. Cook most is mindenkit arra biztatott, hogy vagy korán verjen sátrat valamelyik Apple Store előtt, vagy online intézze a vásárlását, s akkor a legnagyobb európai piacokon és Japánban öt-hat hetes várakozás után garantáltan hozzájuthat a készülékhez, de ez az idő folyamatosan csökkenni fog – ígérik. Észak-Amerikában gyorsabb a kiszolgálás, csak három-négy hetet kell kibírni. A csúcsmodellnél némileg szerényebb tudású, ám már 689 dolláros belépő ártól elvihető 8 és 8 Plus is nagyon jól fogy, azaz alaptalanok voltak azok a félelmek, hogy sokan inkább megvárják az X megjelenését.

Ami a jövőt illeti, az Apple-nél három dologban bízhatnak. Egyrészt a kínai és indiai középosztály szélesedésében és vásárlóerejének növekedésében, másrészt a szoftverértékesítésekből és a szolgáltatásokból származó bevétel gyors felfutásában, harmadrészt pedig a Donald Trump-féle küszöbönálló adóreformban, amelynek egyik nyertese épp az Apple lehet. A cég döntően külföldi adóparadicsomokban parkoltatott készpénzállománya november elején 268,9 milliárd dollár volt, a legutóbbi negyedévben 7,4 milliárd dollárral bővült a „készlet”, amelyet a vélhetően rendkívül kedvező, 12 százalékos adókulcs alkalmazásával akár haza is vihet az Apple. A nem készpénzben tartott eszközök hazavitele után csak 5 százalékot kellene fizetniük – írja a CNBC.

A szeptemberrel zárult negyedév minden várakozást felülmúlt: a forgalom az egy évvel korábbihoz képest 12 százalékkal 52,58 milliárd, az adózott eredmény ugyanilyen aránnyal 10,71 milliárd dollárra bővült. Az egy részvényre eső profit 2,07 dollár volt, 20 centtel jobb az elemzői konszenzusnál. Az iPhone-eladások darabszámot tekintve 3, értékben pedig 2 százalékkal haladták meg a bázisidőszak adatát. A tízéves jubileumát ünneplő okostelefonból 46,67 millió fogyott 28,85 milliárd dollár összértékben, azaz a cég bevételeinek 55 százaléka ebből származott.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.