BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kevesebb cég, több vendég

A magyar GDP növekedését meghaladó ütemben nőtt a szálláshely-szolgáltatással és a vendéglátással foglalkozó cégek árbevétele, mégis átlagon aluli bérek jellemzik az ágazatot.

Az emelkedő árbevétel mögött két területen ellentétes tendenciát mutatott ki a Bisnode frissen közzétett elemzésében: a vendéglátásban évről évre kevesebb cég működik, a szálláshely-szolgáltatásban viszont folyamatosan növekszik a számuk. A két szektort a magas fluktuáció és a szezonalitás jellemzi, de az összkép jól mutat.

A legsikeresebb száz iparági szereplő árbevétele 4-12 százalékkal növekedett
Forrás: MTI

A keresletet több kedvező folyamat támogatja, például a vendégforgalom az összes szálláshelytípusban növekedett: 2014-ben 9,6 millió vendég 24 millió vendégéjszakát töltött el kereskedelmi szálláshelyeken, 2016-ban már több mint 11 millió turista majdnem 28 milliót. Az Airbnb térhódítása a kisebb hostelek közül néhányat ellehetetlenített, de a talpon maradt szereplők mindegyike növelte bevételét.

A Bisnode az iparág éllovasainak összetételét is megvizsgálta, és megállapította, hogy az utóbbi három évben a dobogósok kiemelkedően teljesítettek. A csúcson a Danubius Zrt. áll, amelynek bevétele 2016-ban 31,5 milliárd forint volt, a második helyen stabilan áll a McDonald’s Kft. 23,7 milliárddal, a bronzérmes 23 milliárdos árbevételével az Accor-Pannonia Hotels Zrt. lett. A legsikeresebb száz iparági szereplő 4–12 százalékkal növelte bevételét, körükben alig volt változás.

Az Opten külön vizsgálta a budapesti vendéglátást, ahol a szektor cégeinek 44 százaléka működik. Egy év alatt félezerrel csökkent az éttermet és egyéb vendéglátóipari egységet működtető cégek száma, a három évvel ezelőttihez képest pedig már csaknem ezerrel, viszont az árbevétel évről évről nő. A növekvő keresletet az áfacsökkentés, a reálkeresetek emelkedése és a pörgő turizmus még tovább élénkíti. Sokan próbálnak szerencsét, ezt jelzi a 19,4 százalékos cégfluktuációs index is. A budapesti vendéglátásban dolgozók száma a vidékinél magasabb munkabérek miatt nőhetett, bár a nettó átlagkereset még mindig alig több, mint 110 ezer forint, ami a többi ágazatétól messze elmarad.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.