BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Konjunktúra után lejtmenet az építőknél

Az építési teljesítmény az idei 25 százalék után jövőre további 10, majd még további 9 százalékkal nő majd az új Építési piaci prognózis alapján.

Kivételesen jó időszak a mostani, a gazdasági növekedés 2017–2019 között a GDP 10 százalékos bővülését eredményezi, az építési teljesítmény az idei 25 százalék után jövőre további 10, majd még további 9 százalékkal nő – jelentette ki Varga Dénes közgazdász, aki az új Építési piaci prognózist ismertetve rámutatott: a 2019 végéig élő kedvezményes lakásáfa megszűnése utáni évben lenullázódhat a vállalkozói lakásépítés. Erre utal, hogy most egyetlen új lakást sem hirdetnek akkori átadással, noha időarányosan két-háromszáznak már szerepelnie kellene a kínálatban.

Az áfacsökkentéssel és a CSOK-kal élénkített lakáspiacon a konjunktúra a közgazdász szerint fele olyan hosszú és fele olyan intenzív lesz, mint a 2000–2009 közötti volt. Az 5 százalékos lakásáfa fenntartására nincs lehetőség, azzal egyébként is a szociális lakásépítéseket támogatta a kormány. A prognózis szerint 2018-ban az építőipar fő megrendelője az állam lesz, az építési tevékenység ára 6,4 százalékkal nő, a lakásépítési hajrá viszont 2019-re tolódik át.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.