BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megköttetett a gigaüzlet a Fox és a Disney között

Megegyezett a 21st Century Fox és a Disney előbbi filmipari és televíziós eszközeinek felvásárlásáról, az üzlet 52,4 millió dollár értékű részvénycserével zajlik le.

A Disney 52,4 milliárd dollár értékű részvénycsere útján szerzi meg a 21st Century Fox tulajdonát képező médiavállalatok oroszlánrészét, a Fox részvényesei minden egyes részvény után 0,2745 Disney-részvényt kapnak – számolt be a Reuters.

Az üzlet révén a Disney érdekeltségébe kerül a 21st Century Fox filmstúdiója, regionális sportcsatornái, illetve az FX és a National Georgaphic csatornák is. A konglomerátum egyúttal megszerezte a Fox részvényeit a Huluban és a brit Sky-ban is. A Disney egyúttal átvállalta a 21st Century Fox 13,7 milliárd dolláros adósságát is.

A megállapodás nem érinti a Fox hírcsatornáját (Fox News Channel), üzleti csatornáját (Fox Business Network), valamint néhány sportadót, ezek továbbra is Rupert Murdoch gigavállalatának érdekeltségében maradnak egy újonnan létrehozott cégen keresztül.

Rupert Murdoch, a 21th Fox alapítója
Forrás: AFP

A Disney célja az üzlettel a konglomerátum pozícióinak erősítése a szórakoztatóiparban, a Netflix és az Amazon térnyerése ugyanis komoly konkurenciát jelentett az utóbbi években a vállalat számára.

Bob Iger elnök-vezérigazgató az üzletet követően úgy döntött, tovább halasztja visszavonulását és 2021-ig marad a Disney élén, hogy felügyelje az új akvizíciók integrálását.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.