BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lendületben a prémiumbenzinek

Tavaly 3,2, illetve 3,4 százalékkal nőtt a benzin, valamint a dízel eladása a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) tagjai által üzemeltetett benzinkutaknál.

A MÁSZ-tagoké a mintegy kétezer hazai töltőállomás több mint fele, ezeken keresztül jut el a vevőkhöz az országban eladott benzin háromnegyede és a gázolaj kétharmada, ez 2017-ben összesen 3,5 milliárd liter volt. A többi hajtóanyagot a nagy márkanév nélküli, úgynevezett fehér kutak forgalmazzák. Azért jut a fehéreknél sokkal nagyobb értékesítés a MÁSZ-tagokra Grád Ottó, a szövetség főtitkárának magyarázata szerint, mert míg az autópályák melletti, nagy forgalmú kutak meghatározó hányadát MÁSZ-tagok üzemeltetik, addig a fehér egységek inkább a kisebb településeken működnek, és fajlagosan kevesebbet értékesítenek.

Fotó: Kallus György

A most kiadott MÁSZ-statisztika egyik szembeötlő adata, hogy a 98-as oktánszámú benzin piaca 92,8 százalékkal 243 ezer literre zsugorodott, vagyis már alig érzékelhető a vizsgált, 1,35 milliárd literes benzinpiacon. „Mostanra csak mutatóba maradt 98-as a kínálatban, főleg vidéki töltőállomásokon, de az idén várhatóan onnan is is eltűnik” – válaszolt a Világgazdaságnak Grád Ottó. A 98-as töltésére használt pisztolyokkal jellemzően majd 100-as, vagy annál magasabb oktánszámú és nagyobb arányban adalékolt prémiumbenzint lehet majd tankolni.

A prémiumbenzinek forgalma évről évre erőteljesen nő, tavaly mennyiségben 30,8 százalékkal lett nagyobb a MÁSZ-tagok kútjainál. A százalékban látványos növekedés azonban csak 83,4 millió literes eladást takar. Grád Ottó e szegmensben az idén is további mennyiségi bővülésre számít, de az százalékban elmaradhat a 2017-estől.

A benzin-kiskereskedelem uralkodó terméke a 95-ös minőség maradt. Ebből 2 százalékkal fogyott csak több, mint 2016-ban, de a teljes forgalom 1,27 milliárd liter volt. Szintén évek óta hízik a magasabb cetánszámú és jobban adalékolt prémiumdízelek piaca, azzal a különbséggel, hogy nincs mellette egy értékesítésből kiszoruló minőség. A prémiumdízel-szegmens 2017-ben 28,2 százalékkal lett nagyobb a 2016-osnál, de az így elért, közel 195 millió literes eladás itt is eltörpül a normál minőségéhez képest. Utóbbiból 1,93 milliárd liter fogyott, 1,4 százalékkal több, mint 2016-ban.

Grád Ottó az idén nem számít a hazai üzemanyag-kiskereskedelmet érintő nagyobb jogszabályváltozásra. A jövedéki adó várhatóan marad a mostani, alacsonyabb szinten, ha az olaj ára sem hagyja el a 60–70 dolláros sávot. Az érintett adó emelkedéséhez 50 dollár alatti ár kell.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.