BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Márciusig marad a célárfolyam

A PannErgy vezetői részvényopciós programja keretében 593 ezer papírt hívtak le múlt héten. Emiatt a márciusi éves jelentés után – más piacmozgató hír hiányában – ezer forint alá csökkenhet a cég célárfolyama.

Elemzői kommentárt adott ki az OTP Bank annak kapcsán, hogy a PannErgy múlt héten két vezetői részvényopció lehívásáról tett közzé rendkívüli tájékoztatást. A megújuló energiaforrások hasznosításával foglalkozó társaság tőzsdén forgó részvényeinek száma 17,7 millióról 18,37 millióra nőtt. Az ösztönzési programban még 159 999 darab részvény lehívása lehetséges.

Ha ezt a pakettet is lehívják, akkor 18,53 millióra nőhet a tőzsdén szabadon forgó részvények száma. A részvényekkel kapcsolatos változások a célárfolyam kismértékű módosítását indokolják, de ezt csak a március 23-án esedékes éves jelentés közzététele után tesszük meg

– mondta a Világgazdaságnak Módos Dániel, az OTP Bank Elemzési Központjának elemzője.

Két év alatt duplázta meg árfolyamát az energiacég

Forrás: MTI/Krizsán Csaba

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) támogatásával készülő kispapír­elem­zésben az OTP Bank december 15-én 1024 forintos célárat adott meg a PannErgyre, vételi ajánlás mellett. Ez nagyjából 985 forintra csökkenne, ha nem hívják le a fennmaradó mennyiséget. Ha azt is lehívják, akkor az összesen bevezetett 21,05 millió részvénnyel számolva újabb 0,8 százalékkal 978 forintra is csökkenhet a célárfolyam. Mindez csak abban az esetben igaz, ha a jelentés nem tartalmaz más, a célárfolyamot befolyásoló lényegi információt.

Decemberi első elemzése óta az OTP egyszer, a 2017-es negyedik negyedéves termelési jelentés január közepi közzététele után vizsgálta felül a PannErgy célárfolyamát. A termelési adatok az előrejelzéseknek megfelelően alakultak, az OTP pedig akkor 1024 forinton hagyta a célárfolyamot, és a vételi ajánlást is fenntartotta.

Február 9-én 473 001, február 6-án pedig 120 ezer opciós részvényt hívtak le a vezetői részvényopciós programban. A társaság még 2016. áprilisban hagyta jóvá a 2016–19-es időszakot érintő hároméves vezetői részvényopciós programot. Ennek elindításakor a piaci ár szinte megegyezett a 349,02 forintos vételi árral.

A PannErgy saját tulajdonban lévő törzsrészvényeinek állománya a múlt heti lehívások elszámolása után 2,68 millióra változik. A tranzakciót követően a sajátrészvény-állomány 12,75 százalékot tesz majd ki.

A BÉT honlapján elérhető február 7-i adatok szerint a Benji Invest Kft., a Cashline Holding Zrt. és a Nemzeti Eszközgazdálkodási Zrt. tulajdonos a PannErgyben, a közkézhányad pedig 64,13 százalék.

A részvényárfolyam a 2016. áprilisi közgyűlés után folyamatosan emelkedett, 2017 januárjában a 475 forintos szintet is elérte, majd tavaly augusztusig a 390-es szintig süllyedt. Ősszel viszont lendületet vett, s november végére 555 forintig emelkedett. Később kisebb korrekció után a decemberi elemzés megjelenését követően kezdődött az igaz rali. Január 23-án 858 forinton tetőzött az árfolyam, ám azóta az eladók dominálnak. A PannErgy árfolyama tegnap délután – 0,9 százalékos emelkedés után – 716 forinton állt a BÉT-en.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.