BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vietnámban és a román piacon tarolt tavaly a Heineken

A világ második legnagyobb sörgyártójának üzemi eredménye 3,54-ról 3,76 milliárd euróra, üzemi marzsa pedig 17-ről 17,2 százalékra nőtt.

A Heineken 26 százalékkal, 1,94 milliárd euróra növelte tavaly az adózott eredményét, miközben 2016-os forgalmát 5,3 százalékkal meghaladó, 21,89 eurós bevételről adott számot hétfőn publikált gyorsjelentésében. Piaci elemzők 5,7 százalékos bővülést vártak. A világ második legnagyobb sörgyártójának üzemi eredménye 3,54-ról 3,76 milliárd euróra, üzemi marzsa pedig 17-ről 17,2 százalékra nőtt. Az elemzői várakozás 3,65 milliárdos eredményről szólt. A holland cég az előző évinél 3 százalékkal több sört értékesített globálisan, különösen az ázsiai–csendes-óceáni térségben, kiemelten Vietnámban teljesítették túl a tervet. A székelyföldi Csiki-csatában sem kapott sebet a Heineken, gyorsjelentésük szerint közelebbről nem részletezett, de két számjegyű bővülést értek el mind söreik, mind ciderféleségeik romániai forgalmában. A magyar piaci helyzetre viszont egyetlen szót sem vesztegetnek a jelentésben.

Forrás: AFP

A Heinekennél elégedetten nyilatkoztak az eredményekről, de figyelmeztettek, hogy az idei gazdálkodásukra kedvezőtlen hatással lesznek az árfolyammozgások, üzemi marzsukat viszont 17,45 százalékra növelik. Ez 25 bázispontos bővülés, ami mind a tavalyi, mind a tavalyelőtti szintet tekintve elmarad a 2014-ben célul kitűzött 40 bázispontos éves bővülési ütemtől. Átlagos idei adóterhelésük 27,6-ről 28 százalékra nő, ami szintén nem túl jó hír.

A tavalyi üzleti év sikerei nem homályosították el a cégvezetők látását, ezt jelzi, hogy az előző évi 1,34 eurós osztalék helyett az idén 1,47 eurós ajánlatot terjesztenek a közgyűlés elé. A szűkmarkúságnak meg is lett a böjtje, a gyorsjelentésre az árfolyam 3,75 százalékot szánkázott lefelé az amszterdami tőzsdén. Persze ebbe más tényezők is besegítettek. Például az, hogy a Heinekennek nem kevés pénzébe kerül majd a japán Kirintől tavaly 666 millió dollárért megvásárolt brazíliai sörgyártó kapacitások integrálása. A hollandok hazai pályán próbálják megszorongatni a világ legnagyobb sörgyártóját, a belga-brazil Anheuser-Busch InBevet.

Tavaly a Heineken két számjegyű forgalomnövekedést ért el Brazíliában. Az integráció Laurence Debroux pénzügyi vezérigazgató-helyettes szerint jól halad, s költségigénye az előzőleg tervezettnél várhatóan alacsonyabb lesz – írja a Bloomberg. Debroux kérdésre kifejtette, hogy figyelemmel kísérik a marihuána amerikai legalizációs hullámát, ám egyelőre nem szerepel terveik között, hogy beszállnának a piacba, ahogyan azt a Corona sörmárkáról ismert riválisuk, a Constellation Brands tette nemrég.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.