BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Márciusban érkezhet az új Android első verziója

Bár még csak most kezdhetnek ismerkedni a felhasználók nagyobb számban a legfrissebb Android-verzióval, az Oreóval, a Google hamarosan már a mobil operációs rendszer új verzióját is bemutathatja.

A mobilos témákban meglepően jól informált, és az elmúlt években számos pontosnak bizonyuló kiszivárogtatásban érintett Evan Blass a Twitteren osztotta meg az információt: a társaság célja, hogy heteken belül bemutassa az Android P-t.

Kiderült az is, hogy valószínűleg egyelőre csak azok ismerkedhetnek meg a szoftverrel, akik fejlesztőként regisztrálták magukat a Google-nél. Evan Blass közlését követően természetesen megindult a találgatás, hogy mi lehet a pontos dátum, és egy igen érdekes elmélet szerint akár már március 14-én kiadhatják a mobil-operációsrendszer új változatát. Ezzel kapcsolatban érdemes megemlíteni, hogy az előző verzió, az Android 8.0 Oreo fejlesztői előzetesét 2017. március 21-én mutatták be, ami szintén azt erősíti, hogy idén is érkezhet újdonság ebben a hónapban.

Hivatalosan valószínűleg augusztusban adják ki az Android P-t
Forrás: AFP/Christoph Dernbach/dpa

Ha jön is márciusban egy korai változat az Android P-ből, az egyértelműen még csak a fejlesztőknek szól majd. A nagyközönségnek sem kell azonban túl sokat várnia arra, hogy megtudhassa, milyen változásokat hoz majd az új megoldás, hiszen várhatóan a Google éves nagy, programozóknak szánt rendezvényén, a május 8-án kezdődő I/O-n mutatják be részletesen. Arról egyelőre keveset lehet tudni, hogy milyen újdonságok lesznek a szoftverben, de az eddigi hírek alapján úgy tűnik, hogy a korábbinál is nagyobb figyelmet fordítanak a biztonságra. Így például mindig csak a felhasználó előtt lévő alkalmazás fér majd hozzá a kamerához, a háttérben futó applikációk hozzáférését letiltja a rendszer, ami értelemszerűen a kémkedés lehetőségét korlátozza.

Emellett a jelenleginél rugalmasabban kezeli majd a különböző kijelzőformákat, erre az iPhone X által teremtett divat miatt lehet szükség. Az Apple készülékénél a minimális keret érdekében az előlapi kamerát felül, a kijelzőre benyúló részben helyezték el. Ez a megoldás már megjelent több, a múlt heti barcelonai Mobile World Congressen bemutatott androidos okosmobilban is. Azt, hogy mikor jelenik meg a telefonokon is az Android P, egyelőre nem lehet tudni, de úgy tűnik, hogy legkorábban idén augusztusra készülhet el a végleges verziója, legalábbis, ha a Google folytatja a hagyományokat. A múlt évben augusztus 21-én adta ki hivatalosan az Android Oreót a társaság.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.