BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Osztalékstop a PannErgynél

Sikeres évet zárt tavaly a PannErgy, ám az igazgatóság ennek ellenére sem javasol osztalékfizetést a közgyűlésnek, inkább a győri beruházásra tartalékolnak.

Április 13-án tartja évi rendes közgyűlését a PannErgy, amely közzétette 2017-es éves beszámolóit. Ebből kitűnik, hogy kimondottan sikeres esztendőt zárt tavaly a társaság. A hőtermelés növelésének, valamint az előző és a tárgyidőszaki költségcsökkentő intézkedéseknek köszönhetően tavaly a konszolidált árbevételt, a bruttó fedezetet és a bruttó cash-flow-t jelentősen növelni tudta a PannErgy, emellett működési és adózott eredménye is érdemben emelkedett. A cég 787,5 millió forint árbevételt ért el 2017-ben, ez az előző évi 759 milliónál 4 százalékkal magasabb.

Az energiatermelését is fokozta a vállalat
Forrás: MTI/Krizsán Csaba

A csoportszintű EBITDA 2,24 milliárd forint volt a tárgyidőszakban, 48 százalékos EBITDA-hányaddal, amivel a PannErgy hozni tudta az üzleti évre célul tűzött tervet.

A nettó eredmény 74,4 millió forint volt, ám az igazgatótanács mégsem javasol osztalékfizetést a közgyűlésnek. Ezt a pénzügyi források folyamatos rendelkezésre állásának igényével, valamint a PannErgy Koncessziós Kft. idei – a győri geotermikus projekthez kapcsolódó – beruházásának finanszírozási igényével magyarázzák.

Tavaly folytatták portfóliójuk észszerű átrendezését, megfelelve annak a stratégiai célnak, hogy a PannErgy Nyrt. már működő projektjeire, azok fejlesztésére koncentrálhassa erőforrásait. Ennek jegyében a CSRG Energia Zrt.-t májusban szétválasztották, a korábbi kisebbségi tulajdon megszűnt, a társaság százszázalékos tulajdonosa a PannErgy Geotermikus Erőművek Zrt. lett. Ezután decemberben a társaság értékesítette a CSRG Energia Zrt.-t a 150 millió forintos könyv szerinti értékkel összhangban lévő áron. Továbbá a PannErgy Geotermikus Erőművek Zrt. augusztus végén magába olvasztotta a PMM Zrt.-t. Utóbbi ezzel megszűnt, általános jogutódja értelemszerűen az őt átvevő vállalat lett.

A 2016. április 28-án megtartott közgyűlés felhatalmazásával a PannErgy egy 2016 májusától 2017 áprilisáig tartó sajátrészvény-visszavásárlási programot indított 300 millió forint összegben. Ennek során 147,2 ezer saját részvényt vásárolt a Budapesti Értéktőzsdén keresztül. A tavaly áprilisi közgyűlés egy újabb visszavásárlási program indításáról határozott, amely most április 27-én zárul, s amely legfeljebb 1 milliárd forint értékű tőzsdei sajátrészvény-vásárlásra ad felhatalmazást, legfeljebb 600 forintos árfolyamon. Miután a PannErgy kurzusa – közgyűlési felhatalmazással – az említett limit fölé nőtt, e programmal kapcsolatban nem történt semmilyen tőzsdei tranzakció.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.