BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kínai óriáscégekkel bővül a tőzsdei kínálat

Ideálisnak érzi az időpontot részvényeinek tőzsdei bevezetésére több kínai óriáscég is. A hongkongi börze rekordév előtt áll, a sanghaji sem sokkal marad el tőle.

Bemutatkozik a sanghaji tőzsdén a világ legnagyobb bérgyártó vállalata, a tajvani Foxconn kínai leánya, a Foxconn Industrial Internet (FII) – jelentette a Reuters. Az FII 10 százalékos részesedést megtestesítő 1,97 milliárd darab részvényét ajánlja megvételre 13,77 jüanos egységáron, ezzel a vállalat piaci értékét 43 milliárd dollárra belőve.

Érdekesség, hogy a Hongkongban jegyzett anyacég kapitalizációja csupán hatmilliárddal magasabb.

A számítástechnikai, szórakoztatóipari és távközlési eszközök bérgyártásáról ismert Foxconn leánya 4,26 milliárd forráshoz jut a részvényeladásból, ez a kínai tőzsde legnagyobb kibocsátása 2015 óta. Maga az FII elsősorban a felhőszolgáltatásokhoz készít eszközöket, és ipari robotgyártásban is erős. Ügyfelei közé tartozik az Amazon, az Apple, a Cisco, a Dell, a Huawei és a Lenovo.

A részvénykibocsátás hátterében szakértők szerint az áll, hogy a Foxconn alapító-vezére, Terry Gou szélesíteni kívánja a tevékenységi körét, egyben oldani szeretné az Apple-től való egyoldalú függését. Mint ismert, a Foxconn az Apple készülékek legnagyobb gyártója.

Tőzsdére tart a világ legnagyobb mobil­adat-átviteli hálózatának üzemeltetője, a China Tower is. A 2014-ben a három állami hátterű mobilszolgáltató hálózatának egyesítésével létrehozott cég a hongkongi tőzsdét választotta 10 milliárd dollár értékű bevezetésének (IPO) helyszínéül.

Fotó: AFP

A cég értékét 40 milliárd dollárra becsülik, de hogy pontosan hány részvényt és milyen áron visznek a parkettre, az az épp aktuális piaci hangulattól és a befektetői étvágytól függ majd – mondták a Reutersnek cégközeli források.

A kibocsátást eredetileg az év elejére tervezték, de a szakhatósági engedélyek kiadásával várniuk kellett, és a főrészvényesek közt sem volt teljes az összhang, emiatt döntöttek az IPO – várhatóan a nyári szünet utánra való – halasztása mellett.

Ez lesz az idén – a Xiaomi után – a második, 10 milliárdos IPO a hongkongi tőzsdén. A mobiltelefonok és okoseszközök egyik legnagyobb kínai gyártója ugyanekkora összeget vonna be a piacról július tájékán. Hongkongban legutóbb 2010-ben volt ennyire erős a felhozatal, akkor az AIA biztosító 20, illetve az Agricultural Bank of China 22 milliárd dollár forrásbevonása vitte a prímet.

A China Tower életre hívását a költségcsökkentés és a hatékonyabb üzemeltetés igénye indokolta. A China Mobile 38, a China Unicom 28,1 és a China Telecom 27,9 százalékos részesést birtokol a hálózatüzemeltetőben, a maradék 6 százalék az állami vagyonkezelőé, a China Reform Holdingé. A China Tower 1,9 millió bázisállomást működtet, ebből tavaly az előző évinél 23 százalékkal magasabb, 10,8 milliárd dollár bevételt ért el, míg nyeresége huszonötszörösére, 298 millió dollárra ugrott.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.