BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Meglódult a szerbiai bankok nyeresége

Az elemzők többsége szerint a következő években növekedni fog a hitelek iránti igény Szerbiában. A reformok jóvoltából egyre biztatóbbak a gazdasági és pénzügyi eredmények.

A folyamatosan csökkenő kamatlábak és a még mindig viszonylag sok kockázatos hitel ellenére a szerbiai bankok nyeresége tavaly számottevően megnőtt az előző évhez viszonyítva. Az országban működő huszonkilenc bank adózatlan nyeresége 2017 végén 68,7 milliárd dinárt tett ki (189,6 milliárd forint), ami 47,39 milliárd dináros növekedés éves összevetésben – derül ki a Szerb Nemzeti Bank adataiból.

MTI Fotó: Rosta Tibor

Mindössze hét bank veszteséges, míg huszonkettő nyereséget könyvelhetett el (a balkáni államban tapasztalható nehézségek ellenére is). A jó eredményekhez leginkább a rossz hitelekből származó veszteségek csökkenése járult hozzá, de kedvezően hatott az ország pénzügyi rendszerének általános konszolidációja és a tulajdonszerkezet változása is.

A csökkenő kamatok hatása szintén kimutatható: a bankok kamatokból eredő jövedelme 2017-ben 8,7 százalékkal lett kisebb, mint az előző évben.

A nem teljesítő hitelek aránya tavaly 9,8 százalék volt, ami az utóbbi tíz év legalacsonyabb értéke. Egy esztendővel korábban ugyanez az arány még 17 százalék volt. A szerbiai bankszektor gyors átalakuláson megy keresztül. Az ezredforduló után bő negyven, de még tíz éve is harmincöt bank működött az országban. Tavaly év végén 23 055-en dolgoztak a bankszektorban, 892-vel kevesebben, mint 2016-ban. A pénzintézetek 70 százaléka külföldi tulajdonban van.

Az elemzők többsége szerint a következő években növekedni fog a hitelek iránti igény Szerbiában. A reformok jóvoltából egyre biztatóbbak a gazdasági és pénzügyi eredmények. A szerb elnök a napokban optimista nyilatkozatot tett az ország gazdaságának jövőjével kapcsolatban.

A teljes cikk a Világgazdaság pénteki számában olvasható

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.