BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Harmadával csökkenhetett a nyereség

Az elemzői konszenzus szerint a növekvő árbevétel ellenére érdemben csökkent a Magyar Telekom működési eredménye és nyeresége az első negyedévben.

Nem túl optimisták az elemzők a Magyar Telekom szerdán érkező gyorsjelentésével kapcsolatban, a távközlési társaság által készített konszenzus 5 százalékkal bővülő árbevétel mellett 13 százalékkal csökkenő működési eredményt, enyhén emelkedő EBITDA-t jósol.

A nettó eredmény 6 milliárd forint lehet az első negyedévben a szakértők szerint, ami 31 százalékos visszaesés éves alapon. A Magyar Telekom árbevétele minden szegmensben növekedhetett az Erste szerint. A legjelentősebb árbevétel-növekedés a készülékértékesítésből és a mobil-adatforgalomból származhatott. Az Erste felhívta a figyelmet, hogy a társaság a Digi várt júniusi indulását megelőzően igyekszik kétéves kontraktusokkal hosszabbítani az ügyfelek szerződéseit, amihez készülékek értékesítésére is szükség van. A brókercég elemzői szerint az EBITDA bővülését a készülékértékesítéshez tartozó költségek, a növekvő működési kiadások és a végkielégítések fogták vissza.

Forrás: MTI / Mohai Balázs

A működési eredmény lényegesen nagyobb ütemű csökkenését az eszközök rövidebb élettartalma miatt emelkedő amortizáció okozhatta. A fenti tényezők eredményeként az IFRS 15 számviteli szabvány szerinti adózott eredmény tekintetében az Erste pesszimistább, mint a konszenzus, szerintük 4,3 milliárd forintra csökkenhetett a negyedévben a profit, vagyis lényegében megfeleződhetett.

A teljes cikk a keddi Világgazdaságban olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.