BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Magyar kézbe kerülhet a Tesco

Versenyjogi okokból is magyar többségi tulajdonba kerülhet a Tesco esetleges kivonulásával felszabaduló kereskedelmi egységek többsége a hazai piacon. A Tesco szerint azonban ezek a hírek kizárólag spekuláción alapszanak.

Versenyjogi okokból is magyar többségi tulajdonba kerülhet a Tesco esetleges kivonulásával felszabaduló kereskedelmi egységek többsége a hazai piacon. Ezzel megvalósulhat az a korábbi kormányzati szándék, miszerint az ellátási lánc biztonsága érdekében immár kisebb részben uralják a multinacionális áruházláncok a magyarországi élelmiszer-kereskedelmet – írja a Magyar Nemzet.

Londoni elemzők szerint felgyorsulni látszik a folyamat, miszerint a magyar piacon a legtöbb üzlettel és legnagyobb bevétellel rendelkező multinacionális szereplő,

a Tesco áruházlánc búcsúzni készül Kelet-Közép-Európától.

Cáfol a Tesco

A médiában hétfőn és kedden megjelent hírek kizárólag spekuláción alapszanak – közölte a VG.hu megkeresésére a Tesco sajtóosztálya.

A Tesco nemrégiben egyértelműen kijelentette, hogy a magyar, cseh és szlovák üzletágra koncentrál, ahol erős a piaci pozíciója és jók a növekedési kilátások.

Közép-európai vezérigazgató: nincs itt semmi látnivaló

Az elmúlt években rendszeresen felmerült a pletyka, hogy Magyarországot is elhagyja a vállalat, erről azonban nincs szó, a Tesco elkötelezett Magyarország iránt, az itteni operáció jól teljesít, és további fejlesztések várhatók – mondta el a Portfoliónak Matt Simister, a vállalat közép-európai vezérigazgatója egy június közepén közölt interjúban. „Elkötelezettek vagyunk a magyar piac iránt, nem tervezzük, hogy kivonuljunk Magyarországról” – fogalmazott a régiós vezető.

Lengyel és német sajtó: jöhet a diszkontok térhódítása

A lengyel Gazeta.pl arról írt, hogy a folyamat idén a 301 áruházat, elosztóközpontot és az ottani székhelyet jelentő lengyel üzletág felszámolásával már megkezdődött. A német média szerint a brit lánc régiós vállalkozásait a Schwarz-csoport veheti át, ehhez tartozik a hazánkban is népszerű diszkonthálózat, a Lidl, illetve a jó néhány országban több mint ezer bolttal rendelkező németországi Kaufland üzletlánc.

A brit Tesco sajtóirodája is cáfolta ezeket a feltételezéseket.

Fotó: VG

A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy külföldről és hazánkból is több vevő érdeklődik a Tesco kelet-közép-európai áruházai, logisztikai bázisai iránt. A Tesco Europa kivonulásával ugyanis az egyes országokban (Magyarországon, Csehországban, Szlovákiá­ban, valamint Lengyelországban, ahol már értékesítették a hálózatot) túlságosan nagy piaci rést hagyna maga után a vállalat.

A Magyar Nemzet arról számol be, hogy létezik egy terv, amelyben a korábbi években jól teljesítő magyar leány­vállalat értékesítése is szerepel. Ezt a londoni anyacégnél a kockázatelemzők egyre inkább támogatják, mivel

az új számítások szerint a diszkontok által elhódított magyarországi kereskedelemben 2020-ban bevezetett szektorális adó végképp ellehetetleníti az átalakított hipermarketekre szóló üzleti tervekben előírt profit megtermelését.

A lap forrásai szerint a kiszivárgott átvilágítás már a vevőjelölteknek készül, amelyek európai piaci befektetői csoportok.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.