BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Concorde túlárazottnak tartja a Wizz Airt

Nagyot esett a Wizz Air-részvények kurzusa a hírre, hogy legnagyobb tulajdonosa gyorsított könyvépítéssel szabadult meg egy hatalmas részvénypakettől. Pénteken derül ki, hogy kik az új tulajdonosok.

Pénteken derül ki, hogy mely részvényesek milyen arányú részesedést szereztek a Wizz Airben – közölte a légitársaság a Világgazdasággal kedden, miután a cég legnagyobb tulajdonosa, az Indigo Partners 400 millió fontért értékesítette 9 százalékos törzsrészvényállományát. A kockázati társaságnak a tranzakció előtt 15 millió részvényből álló, 17,5 százalékos törzsrészvényállománya volt.

Az eladást gyorsított könyvépítési eljárással hajtották végre, 5200 pennys részvényenkénti áron. A Wizz Air részvényei hétfőn 5505 pennyn zártak. Kedden a hírre reagálva

a társaság papírjainak árfolyama kora délutánig csaknem 5 százalékkal, 5250 pennyig zuhant.

A tranzakciót koordináló brit Barclays bank szerint a zárásra holnapig sor kerül. Mint hangsúlyozták, a Wizz Air nem jut bevételhez az ügylet révén. Ezzel cseng egybe a légitársaság lapunknak megküldött nyilatkozata is, amelyet most teljes terjedelmében közlünk:

„Az Indigo Partners a többi részvényesünkhöz hasonlóan független, önálló részvényes. Nem létezik tehát semmilyen, a hasonló esetekre érvényes előzetes megállapodás az Indigo Partners és a Wizz Air között. Az Indigo Partners rendszeresen ad, illetve vásárol részvényeket, a vállalati részvényeik 38 százalékát azonban hígított értékű részvényekben tartják, ami komoly elköteleződést jelez. Elméletben ez javíthatja a Wizz Air EGT-tulajdonosi pozícióit, ám ez legkorábban pénteken derül ki, miután az új vevők között felosztják az eladásra kínált részvényeket, és az üzletkötés megvalósul.”

Fotó: Móricz-Sabján SImon

A nyilatkozat arra utal, hogy az amerikai Indigo Partners részleges kivonulása a Brexittel és azzal a szabállyal is összefügghet, hogy

az Európai Unió valamelyik országában bejegyzett légitársaság csak akkor minősül uniósnak, ha többségi részesedése nem áll az EU-n, illetve EGT-n (Európai Gazdasági Térség) kívüli személyek vagy vállalatok tulajdonában.

Mivel a Brexit nyomán a brit részvényesek kikerültek ebből a körből, átmeneti megoldásként a Wizz Air korábban korlátozta az Indigo Partners, valamint a többi EGT-n kívüli részvényesének jogait. Ha tehát a most eladott részvények vevői között az EGT tagországaiban bejegyzett cégek és ottani polgárok is vannak, javulhatnak az EGT-tulajdonosi pozíciók.

A hígított értékű részvények kifejezés kapcsán Bukta Gábor, a Concorde részvényelemzője lapunknak azt mondta, ez azzal függ össze, hogy

a törzsrészvényeken kívül az Indigónak átalakítható részvényei és átváltható kötvényei is vannak, amelyek – amint nevük is mutatja – törzsrészvényekké transzformálhatók.

Ha tehát a Wizz Air egy részvényre eső pénzügyi mutatóit az összes potenciális értékpapír számához viszonyítjuk, akkor kapjuk meg a hígított adatokat. Az ügylet időzítése Bukta Gábor szerint azt jelzi, hogy a nagybefektető a részvényeket túlértékeltnek tartja. Hasonlóan látja az elemző is, Bukta Gábor azt mondta, noha valóban nagyon jól vezetett cégről van szó, a piac nem árazta be a pandémia esetleges elhúzódását.

Most még egyáltalán nem biztos, hogy nyáron magához tér az idegenforgalom a régióban, ugyanis az oltási helyzet egész Európában messze elmarad az Egyesült Államokhoz képest. Mivel pedig így a kockázat-hozam mutató rosszul alakul, a Concorde intézményi ajánlása eladás.

A Wizz Air legnagyobb részvényese eladta a részesedése felét

Az Indigo Partners 553 millió dollárért értékesítette az üzletrészét.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.