BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Xbox Series X & PlayStation 5, konzolháború sony

Csalódást okoz a PlayStation 5, elhasalhat a Sony

A Playstationre közel sem akkora a kereslet, mint amire gyártója vagy a piac számított. A Sony azonban abban bízik, hogy idén az elektronikus eszközöknek és a zenei üzletágnak is erős éve lesz, közben a cég azon dolgozik, hogy minél nagyobb szeletet kanyarítson ki magának a nemzetközi szórakoztatóipar tortájából.

A Sony kedden közölte, hogy év végéig 1,28 ezermilliárd jen – mintegy 8,2 milliárd dollár – üzemi eredményre számít, ám a PlayStation 5 játékkonzol eladásainak lassulása miatt a nyereség és az árbevétel is az elemzői várakozások alatt teljesül.

Xbox Series X & PlayStation 5, konzolháború sony
Csalódott a Sony, a PlayStation 5 közel sem teljesít olyan jól, mint várták / Fotó: Getty Images

A tokiói székhelyű vállalat legújabb konzolja, a PlayStation 5 miatt komoly akadályokba ütközött, mivel idén nem fog kiadni nagyobb címeket, amelyek vonzóbbá tennék a platformot a beszűkülő videójáték-piacon. Emiatt a 2020-ban megjelent hardver forgalma mára lejtőre került, a Sony pedig nem jelentett be épkézláb tervet a trend visszafordítására.

S bár a Sony 4,5 millió PS5 konzolt adott el az év első három hónapjában, a PlayStation Network aktív felhasználóinak száma 118 millióra csökkent ebben az időszakban.

A legutóbbi negyedév nyeresége ennek ellenére jobb volt a vártnál. A Bloomberg értesülése szerint az első negyedévben a nettó nyereség 189 milliárd jen volt, meghaladta az elemzők 153,2 milliárdos becslését, az árbevétel pedig elérte a 3,5 ezermilliárd jent.

A Sony szerint idén az üzletmenetet a zenei szektor és okostelefonok fogják erősíteni, mivel mindkettőnek kedvez a gyengébb jen. A zenei területen a Sony bevételeinek nagy része a tartalomkatalógusok streameléséből származik – az olyan vállalatok, mint a Spotify előfizetői számában történt 14 százalékos ugrás is azt jelzi, hogy nem alaptalan a bizakodásuk.

A vállalat emellett bejelentette, hogy 250 milliárd jen értékben részvényeinek mintegy 2,5 százalékát visszavásárolná, október 1-jei hatállyal pedig öt az egyhez arányú részvényfelosztást hajtana végre.

A Sony részvényei a közelmúltban jelentős nyomás alá kerültek, mivel a Paramount Globalra tett 26 milliárd dolláros ajánlata körüli viták rontottak a piaci megítélésén. A befektetők ugyanis tartanak a Paramount film- és televíziós könyvtárának megvásárlásával és az üzletágnak a Sony szélesebb szórakoztatóipari birodalmába való integrálásával járó pluszköltségektől.

A japán vállalat 1989-ben vásárolta meg a Columbia Picturest. A Pókember és a Szellemirtók franchise-ok tulajdonosának megszerzése után azonban a Sonynak még rengeteg pénzébe került, hogy modernizálja az öregedő filmstúdiót.

A Paramount felvásárlása ráadásul csak egyike a Sony által tervezett számos üzletnek, mivel a vállalat igyekszik bővíteni digitális tartalomgyűjteményét. Míg az indiai Zee Entertainmenttel való fúzió idén meghiúsult, a Sony jelenleg a Blackstone és a KKR magántőkealapokkal szemben a japán Infocom e-komédiaszolgáltató irányításáért licitál egy körülbelül 1,3 milliárd dollárra becsült üzlet keretében.

Bezár a PlayStation londoni részlege, de máshol is szorít a cipő

Rossz hírt közölt a Sony a dolgozói egy részével. A PlayStation munkavállalóinak elbocsátásának hírét a piac bizalmatlansággal fogadta.

 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.