BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
kínai vonat

Kínai szupervonat: Magyarországon vették videóra – tisztázták, mit keres itt

A Dunakeszi Járműjavító telephelyén egy emeletes EMU parkol. Ez a világ legnagyobb vonatgyártójának, a kínai CRRC-nek a modellje. Utánajártunk, hogy érdemes-e azon spekulálni, hogy a kínai szupervonat itthon is forgalomba állhat.

A maga nemében kifejezetten figyelemfelkeltő videó látott napvilágot a napokban. Ezt az egyik ismert vasútbarát, Kuhár Bence publikálta a közösségi oldalán mostanra pedig majdnem 50 ezren látták.

 

kínai vonat
Magyarországon vették videóra a hírhedt kínai csúcsvonatot – tisztáztuk, mit keres itt / Fotó: CRRC

Ezen az átható, hogy a Dunakeszi Járműjavító (DJJ) telephelyén egy emeletes EMU parkol. Ez a világ legnagyobb vonatgyártójának, a kínai CRRC-nek a modellje.

Mit kell tudni a Magyarországon levideózott kínai csúcsvonatról?

Igazi csúcsvonatról van szó,

  • a hossza 158 méter,
  • összesen 1280 utast képes befogadni,
  • az ülőhelyek száma 571,
  • a maximális sebessége pedig 200 kilométer per óra.

Ami igazán nagy dolog, az viszont kevésbé szemet szúró. A CRRC közlése szerint ugyanis a DDEMU karosszériája könnyű alumíniumból és kompozit anyagokból (nagy szilárdságú szénszálas és üveg szénszálas) épült meg, ami azt tette lehetővé, hogy a tömegük az emeletes kialakítás ellenére is csak körülbelül 10 százalékkal haladják meg az egyszintes járművekét. Ráadásul a gyors fel- és leszállás érdekében egyszárnyú, közel másfél méteres ajtókkal szerelték fel a szerelvényeket.

Az utasélményt azonban nem csak ez növeli. A vonatot ugyanis olyan fedélzeti szolgáltatásokkal szerelték fel, mint különböző snack- és kávéautomaták. Ezen felül természetesen vannak dedikált kerekesszékes helyek és a kerékpártároló zóna is. Ki kell még emelni az intelligens fedélzeti wifi hálózatot, valamint a valós idejű utastájékoztató rendszert is.

Az tudható volt, hogy a CRRC emeletes EMU-ja megérkezett az európai piacra. Éppen két éve jelentették be, hogy a kínai fél leszállította az első szerelvényt a Westbahn osztrák vasúti közlekedési vállalatnak (távolsági járatokat üzemeltet Bécs, Salzburg és München, illetve Innsbruck között 2011 decembere óta). Akkor meg is kezdődtek a tesztfutások. A Westbahn összesen négy DDEMU-t vesz bérbe a CRRC-től, erről a szerződést még 2019 végén kötötték meg.

A második szerelvény 2022 őszén, a harmadik 2023 telén érkezett meg a céghez. A negyedik pedig az év nyarán. Az eredeti terv az volt, hogy a DDEMU 2023 közepére vagy végére kaphatja meg a forgalomba álláshoz szükséges engedélyeket. Ez az Iho.hu áprilisi írása szerint egyelőre nem sikerült és valóban, hiszen áprilisban még tesztfutáson volt a 003 és a 004 pályaszámú. 

A Westbahn ügyvezetője, Thomas Posch egy március 8-i videóinterjúban hozta szóba, hogy bár kifutottak a korábbi engedélyeztetési határidőkből, biztosak benne, hogy a DDEMU-k forgalomba fognak állni. Ugyanakkor azt jelezte, hogy erre az idén nem fog sor kerülni.

Hogy került Magyarországra a kínai csúcsvonat?

Kuhár Bence a videójában abból indult ki, hogy a DDEMU-ról letett a Westbahn, azonban ez az ügyvezetői nyilatkozat alapján nincs így. Sőt, az is kiderült, hogy az engedélyeztetését Magyarország esetében is célul tűzték Ausztria, Németország és Szlovákia mellett.

A vonatbarát influenszer viszont azt is felvetette, hogy esetleg a kínai vonat azért tartózkodik a DJJ telephelyén, mert „mi van, ha lehet majd látni MÁV-os színekben”. A Világgazdaság ennek kapcsán megkereste az állami vasúttársaságot, ahonnan egyértelmű válasz érkezett.

A MÁV-START-nak nincs tudomása és információja a motorvonatról.

A videóban szereplő telephely egy piaci alapon működő és a MÁV-START-tól független cég tulajdona, javasoljuk, hogy kérdésével forduljon közvetlenül hozzájuk – fogalmaztak. Lapunk természetesen a DJJ-t is megkereste, a vállalat pedig reagált is a történtekre.

Ebben először is arra hívta fel a figyelmet, hogy éves szinten több száz jármű fordul meg a telephelyen különféle javítási, karbantartási, revíziós feladatok végrehajtása miatt. Majd hangsúlyozta, hogy ezeket a megbízásokat nem tekinti hírértékűnek, esetenként pedig szerződéseikkel összhangban üzleti titokként kezeli. „Se most, se a jövőben nem szeretnénk ilyen részletekről nyilatkozni. Ellenben szívesen beszélünk az 1350 egyiptomi kocsi kapcsán elért sikereinkről, amelynek valódi hírértéke van” – zárta a DJJ a választ.

Ezek alapján tehát sikerült tisztázni a kínai csúcsvonat magyarországi feltűnését. Bármennyire is lenne izgalmas, nincs szó arról, hogy ilyen modelleket szerezne be a MÁV, erről tehát fölösleges spekulálni. A DJJ pedig vasúti járműjavító cégként számtalan olyan vonatot fogad, aminek nincs köze a magyar állami vasúttársasághoz. Ilyen a Westbahn DDEMU-ja is, amely valamilyen javítási munkára érkezett a dunakeszi bázisra.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.