BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tökéletes viharba került az európai légi közlekedés, ettől szenved a Wizz Air és a Ryanair is

Ugrásszerűen emelkedett a múlt hónapban a járattörlések száma Európában, ami nem csupán a fapadosokat sújtja, sőt, egy felmérés szerint a citromdíjat egy nagy, hagyományos légitársaság kapta. A Magyarországon működő légitársaságok, a Wizz Air és a Ryanair a középmezőnyben végeztek.

Júniusban 46 százalékkal nőtt a járattörlések száma Európában az előző hónaphoz képest a Cirium légi közlekedési elemzőcég adatai szerint. Ez összesen 8145 törölt járatot jelentett az összes európai repülőteret figyelembe véve – írja a londoni The Sun.

Diverse aircraft landing Wizz Air
Felszállt a Wizz Air egyik gépe / Fotó: NurPhoto via AFP

Rengeteg járatot törölt a British Airways

A probléma tehát nem csupán a Magyarországon is működő légitársaságokkal, és nem is főként a fapadosokkal kapcsolatban áll fenn. Sőt, a The Sun szerint a British Airways az egyik leggyengébben teljesítő cég. A brit nemzeti légitársaság ugyanis az elmúlt 12 hónapban egymaga nem kevesebb mint 4033 járatot törölt, s ez a szám majdnem a kétszerese például a szintén brit bejegyzésű EasyJet azonos időszakbeli járattörléseinek. És akkor a késések még nem is kerültek szóba.

Az aggasztó statisztikák igazolják az európai utasoktól érkező felháborodott panaszokat, úti jelentéseket, amelyek a nyári csúcsszezonban szerzett horrorisztikus élményekről számolnak be.

A The Sun utazási rovatának vezetője, Lisa Minot szerint a „súlyos problémák tökéletes vihara” várhatóan még jó darabig további fennakadásokat okoz majd a kontinens légi utasforgalmában.

Ezek közé a problémák közé tartoznak 

  • a légiforgalmi irányítás személyzeti problémái, 
  • valamint az ukrajnai 
  • és a közel-keleti konfliktusok miatt korlátozott légtér.

A személyzeti problémák már eddig is érintették a British Airways és az EasyJet légitársaságot, amelyek a múlt hétvégén részint ezért, részint a rossz időjárás miatt voltak kénytelenek több mint 60 járatot törölni. Eközben a párizsi, olaszországi, glasgow-i és aberdeeni sztrájkok is súlyosbítják a helyzetet.

A legtöbb járattörlést elszenvedő légitársaságok közé tartozik a kisebbik ír diszkont-szolgáltatócég, az Aer Lingus is, amelynél egy pilótasztrájk is kirobbant a fizetések emeléséért, a káoszt odáig fokozva, hogy csak emiatt több száz járatot kellett törölni az elmúlt másfél hónapban – írja a BBC. Bár időközben a szakszervezet a körvonalazódó megállapodásra tekintettel lefújta a sztrájkot, az Aer Lingus szerint a következő időszakra törölt járatok már semmi esetre sem indíthatók el.

A hazai helyzet miatt a GVH is lépett 

Közben az Index arról értesült, hogy a kormányzat magyar légi közlekedési szektornak címzett, éles kritikáit követően a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnöke is figyelemfelhívást küldött több, a magyar piacon tevékenységet folytató diszkont-légitársaság, többek közt a Wizz Air, a Ryanair és az EasyJet vezetőjének.

Rigó Csaba Balázs leszögezte, hogy „a Gazdasági Versenyhivatal különösen a gazdasági versenyt érdemben érintő reklámgyakorlatok esetén jogosult fellépni a kedvezményakciókkal, a járulékos költségek felmerülésével, a poggyászfeladással, foglalási költséggel, repülőjegy-foglalással és -módosítással kapcsolatos megtévesztésekkel szemben”.

Az elnök arra is felhívta a figyelmet, hogy „a GVH figyelemmel kíséri a piaci folyamatokat, és indokolt esetben megteszi a hatáskörébe tartozó, szükséges intézkedéseket”.

A Wizz Air a középmezőnyben van

Közben a Flightright légiutas-jogi portál Európa húsz legnagyobb légitársasága között állított fel fordított rangsort a megbízhatóság (késések és járattörlések), a kártérítések kifizetésével kapcsolatban tanúsított magatartás és az ügyfél-elégedettség alapján.

Skiathos,,Greece,-,June,25,,2023:,Ryanair,Boeing,737-800,Airplane
A Ryanair és a Wizz Air a középmezőnyben végzett / Fotó: Shutterstock

Az összesített eredmények szerint a citromdíjat a British Airways (BA) kapta, nem sokkal alulmúlva egy másik nagy hagyományos légitársaság, a Lufthansa teljesítményét, a harmadik leggyengébb pedig a már említett Aer Lingus lett. A Wizz Air a hetedik, a Ryanair a tizedik, míg az EasyJet a 12. helyre került. Elemzők szerint a BA-ra a meggondolatlan költségcsökkentés ütött vissza az egész ágazatot sújtó problémák mellett.

Érdekesség, hogy a Wizz Air a megbízhatóságot tekintve nagyon jól szerepelt a listán, csak három légitársaság ért el nála jobb eredményt, ám a kártérítések fizetésével és az ügyfél-elégedettséggel kapcsolatos értékelésekből már jóval rosszabbul jött ki.

Mindez azonban nem vigasztalja azokat az utasokat, akik a Wizz Air Budapestről több mint 15 órás késéssel Ciprusra induló járatára váltottak jegyet. A Budapest Airport az Indexszel azt közölte, a járat eredetileg a Debreceni Nemzetközi Repülőtérről indult volna, azonban mivel a légikikötő technikai okok miatt zárva van, a járat ma este Budapestről indul.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.