BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Grain Harvest In Lowicz európai bizottság

Az Európai Bizottság is rábólintott az új agráróriás megalakulására

A Viterra és a Bunge a magyar olajosmag-feldolgozásban is jelen van. A két vállalat összeolvadását azonban az Európai Bizottság egy sor feltételhez kötötte.

Az Európai Bizottság egy átfogó vizsgálat után jóváhagyta, hogy az amerikai Bunge Global felvásárolja a Viterra agráripari vállalatot, ám ezt egy sor feltételhez kötötték, amelyek várhatóan biztosítani fogják a szabad verseny fennmaradását az ágazatban.

Grain Harvest In Lowicz európai bizottság
Az Európai Bizottság is rábólintott a Bunge és a Viterra fúziójára / Fotó: NurPhoto via AFP

A Bunge és a Viterra egyaránt globálisan működő agráripari vállalat, amelyek többek között a magyar mezőgazdaságban is fontos szereplők, főleg az olajos magvak feldolgozásában. A felvásárlást azonban a bizottságnak is jóvá kellett hagynia, amely vizsgálata során kiderítette, hogy

a fúzió csökkentette volna a versenyt az agrárszektorban, különösen Közép-Európában, ezért a vállalatoknak előtte több feltételnek is meg kell felelniük.

Az üzlet negatív hatással lehetett volna a mezőgazdasági termelőkre és a termelési lánc következő szintjén lévő fogyasztókra, így a most elfogadott módosítási javaslatok alapján

  • elidegenítik a Viterra magyarországi és lengyelországi olajosmag-üzletágának egészét;
  • valamint az e műveletekhez kapcsolódó logisztikai hálózatot.

A piaci teszt során kapott pozitív visszajelzéseket követően a bizottság arra a következtetésre jutott, hogy a kötelezettségvállalásokkal módosított ügylet a továbbiakban nem vet fel versenyjogi aggályokat.

A határozat feltétele a követelmények teljes körű betartása. A bizottság felügyelete mellett egy független megbízott fogja figyelemmel kísérni ezek végrehajtását.

Új agráróriás van születőben, a Bunge ráugrik a Viterrára

Napokon belül harmincmilliárd dolláros üzlet köttethet az agráriumban, amerikai gabonakereskedő viheti a Glencore leánycégét.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.