BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Indonesian International Motor Show 2019 mercedes

Mercedes: kormány nélkül is száguldozhatunk a német autópályákon

Hamarosan akár 95 kilométer per órás sebességnél is működne a robotpilóta. A Mercedes már csak a hatósági engedélyre vár, amely valószínűleg év végéig meg is fog érkezni.

A Mercedes-Benz közölte, hogy az automatizált vezetési rendszerrel felszerelt autóit továbbfejlesztik, hogy bizonyos körülmények között akár 95 kilométer per órás sebességgel is lehessen haladni a német autópályákon anélkül, hogy a sofőr hozzáérne a kormányhoz.

Indonesian International Motor Show 2019 mercedes
A Mercedes robotpilótájával hamarosan kormány nélkül is száguldozhatunk a német autópályákon / Fotó: NurPhoto via AFP

A Handelsblatt értesülései szerint akár már 2024 végére megszülethet a német gépjármű-közlekedési hatóság döntése arról, hogy a DRIVE PILOT automata vezetési rendszerrel felszerelt autók bekerülhetnek a márka szalonjaiba.

A gépjármű robotpilótája mindaddig képes vezetni, amíg előtte egy másik jármű halad, és tiszta a látótávolság, így a sofőrök hosszabb időre levehetik a kezüket a kormányról 

– olvasható a Mercedes közleményében. A gyártó azonban külön hangsúlyt fektetett arra, hogy az irányítást bármikor át lehet venni, ha megragadjuk a kormányt.

A jelenleg kapható modellek egyelőre csak 60 km per órás sebességig tudják magukat automatikusan irányítani, ám a vállalat megígérte, hogy az engedélyezés után a magasabb sebességeket tartalmazó frissítést minden tulajdonos díjmentesen megkapja, akinek az autója eddig is rendelkezett robotpilótával.

Az új rendszert Pekingben tesztelték, valamint most két amerikai államban, Kaliforniában és Nevadában is engedélyt kaptak arra, hogy autópályákon használhassák ezt a funkciót.

A Mercedes egyik látványtervi újítását is Kínában vezették be először: a robotpilóta bekapcsolásakor felvillanó türkizkék jelzőfényeket, amelyek a többi autósnak jelzik, hogy a jármű automatikus irányítással robog. A vállalat abban bízik, hogy ez a színjelzés a jövőben az egész iparágban szabvánnyá válik.

Kína nagyon biztonságtudatos, ám ott nem tudunk minden vezetéstípust ellenőrizni, amivel autóink például egy európai úton találkoznának. Emiatt az engedély megérkezése előtt folyamatosan az adatgyűjtésen és a minimális hibák kijavításán fogunk dolgozni 

– közölte Markus Schaefer, a Mercedes műszaki igazgatója.

A vállalat célja, hogy a közeljövőben 130 km per órára növelje azt a sebességet, amely alatt a rendszer használható. Igaz, ezzel kapcsolatban nem közölt határidőt.

A Mercedes is a benzingőzre szavaz, hanyagolja az elektromos átállást

Nem váltották be a hozzájuk fűtött nagy reményeket a villanyautó-eladások a stuttgarti luxusautó-gyártónál. A Mercedes ezért úgy döntött, hogy presztízsautóinak benzines és hibrid változatait favorizálja, mivel ezekre kézzelfogható kereslet van – nem úgy, mint az elektromos autóikra.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.