BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Netflix nagy buktája: Trump-szavazók ezrei hagyták ott a platformot

A Netflix társalapítója és elnöke egy X-posztban gratulált Kamala Harrisnek, emiatt pedig tömegesen távoztak a Trump-szavazók a platformról. 2020 óta nem látott ekkora eltávozó tömeget a Netflix, öt nap alatt ugyanis háromszor annyi előfizető mondta le a streamingszolgáltatást, mint amennyi általában szokta.

Jelentősen megugrott a Netflix előfizetések lemondásainak száma azután, hogy a vállalat társalapítója és elnöke, Reed Hastings nyilvánosan támogatta Kamala Harris elnökjelöltségét, és milliókat adományozott kampányának. A lemondások aránya (iparági nyelven churn) majdnem megháromszorozódott az Egyesült Államokban Hastings támogatása után, az Antenna kutatócég szerint. A streaming óriásnak az iparágban a legalacsonyabb a churn aránya.

California,,United,States,-,May,28,2024:,Netflix,Logo,On Netflix
A Netflix nagy buktája: Trump-szavazók ezrei hagyták ott a platformot / Fotó: Shutterstock

Az amerikai ügyfelek júliusban magasabb arányban mondták le Netflix-előfizetésüket (2,8 százalék), mint bármely hónapban február óta. Ennek fő oka, hogy a vállalat kivezette a legalacsonyabb árú, reklámmentes csomagot. Azonban Hastings támogatása utáni ötnapos időszak különösen szokatlan volt, még júliushoz képest is – írja a Bloomberg..

Hastings, aki hosszú ideje a Demokrata Párt támogatója, július 22-én a közösségi média platformon, az X-en tette közzé támogatását Harris mellett. Egy nappal később 

Hastings elmondta, 7 millió dollárt adományozott egy Harris-párti politikai akciócsoportnak.

 Nem sokkal Hastings nyilvános támogatása után Donald Trump hívei arra szólították fel az embereket, hogy mondják le a szolgáltatást. Néhányan képeket posztoltak arról, hogy törölték fiókjaikat, és használták a #CancelNetflix hashtaget is. A vállalat nem kívánt nyilatkozni, és Hastings sem reagált a megkeresésre.

A Netflix lemondásainak megugrása csak néhány napig tartott. Nem volt olyan súlyos, mint a 2020-as reakció, amikor a konzervatívok arra kérték a Netflixet, hogy vegyék le a Cuties című francia filmet, amelyről azt gondolták, hogy kizsákmányolja a gyerekeket – Sokan, akik megtámadták a Netflixet, valójában nem is látták a filmet.

A Netflix és a politika kéz a kézben járnak 

Hastings mindig is elkötelezett volt a közügyek iránt. Oktatási reformon dolgozott, amikor megalapította a Netflixet, és az évek során sok időt és pénzt szentelt a charter iskoláknak. Ahogy gazdagsága növekedett, ő és felesége milliárdokat adományoztak jótékonysági célokra. Korábban kevésbé volt nyilvános a választásokat illetően, de az idei év elején egyértelműen és nyilvánosan felszólalt a hírességek és üzleti vezetők azon kórusának tagjaként, akik arra kérték Joe Bident, hogy lépjen vissza az elnöki versenyből.

A Netflix mindig is igyekezett különválasztani Hastings adományait és politikai nézeteit a vállalat üzleti tevékenységétől. 

A vállalat igyekszik elkerülni, hogy politikai elfogultsággal vádolják, mivel globálisan sokféle nézőt szeretnének elérni. Mint a legtöbb szórakoztatóipari és szilícium-völgyi vállalatnál, a Netflix alkalmazottainak politikai nézetei többnyire balra hajlanak. A társ-vezérigazgató, Ted Sarandos, Nicole Avanttal, egy volt Obama-kormányzati nagykövettel házas.

Nem kell sok idő, hogy kiderüljön, okozott-e rövid távon komolyabb fájdalmat a Netflixnek ez a vihar. A vállalat október közepén számol be legközelebb pénzügyi eredményeiről.

Végeláthatatlan harc a tartalomgyártókkal

A Netflix úgy tűnik, nem tud élni pereskedés nélkül: ezúttal egy indiai filmkészítő ment neki a streamingóriásnak, azt állítva, hogy lemásolták a Szerencse című filmjét és abból készítették el a Squid Game (Nyerd meg az életed) sikersorozatukat. Az időzítése elég érdekes, ugyanis a perben szereplő sikersorozat, a Squid Game idén december végén végre megkapja a sokak által várt második évadát.

A perben Shah azt is említi, hogy ő 2006-ban írta a film történetét, a Squid Game első forgatókönyve pedig 2009-ben született, amikor a Szerencsét bemutatták a mozikban. Shah a sorozat készítőjét, Hwang Dong-hyukot is személyesen megnevezte a perben. 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.