BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Talgo: itt a következménye, hogy a spanyol kormány kigolyózta a magyarokat – bedőlt a cég

A spanyol kormánynak viselnie kell a következményeit, hogy megfúrta az évszázad magyar felvásárlását. A Talgo-vétó rendkívüli károkat okozott a spanyol vonatgyártónak.

Rövid időn belül brutális következményekkel járt, hogy a spanyol kormány megvétózta a Talgo eladását a Magyar Vagon csoportnak – erre a spanyol média hívta fel a figyelmet.

napelem
Talgo: itt a következménye, hogy a spanyol kormány kigolyózta a magyarokat – bedőlt a cég / Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Ahogy arról a Világgazdaság is beszámolt, a spanyol kormány augusztus végén némiképp nehézkes érveléssel megfúrta, hogy a magyar vasúti gyártó nyélbe üsse az évszázad hazai üzletét, és felvásárolja a spanyol Talgo vonatgyártót. A szocialista kabinet egy Covid-szabályozásra hivatkozva magához vette a piaci tranzakció ügyét, és nem engedélyezte annak végbemenetelét, mert szerinte ellenkező esetben sérülne a spanyol nemzetbiztonsági érdek.

Erre konkrét bizonyítékot nem mutatott be, de a spanyol kormányzat hosszú ideje lebegteti, hogy a Magyar Vagon mögött valamiféle orosz szál húzódhat meg. Csakhogy miután ezt egyszer sem támasztotta alá, nehéz másképp értékelni, mint szimpla politikai blöfföt, amellyel – pláne a jelenlegi geopolitikai helyzetben – képes érvényesíteni az akaratát.

Ez egyfelől tudomásul vehető, hiszen a spanyol kormánynak szuverén és szíve joga az érdekei szerint cselekedni. Csakhogy azt nem kerülheti meg, hogy be kell tartania a rá vonatkozó jogszabályokat, másfelől pedig viselnie kell a döntései következményét. Merthogy abból van bőven.

Talgo: itt a következménye, hogy a spanyol kormány kigolyózta a magyarokat

Az Activos hívta fel rá a figyelmet, mekkora anyagi kárt okozott, hogy a spanyol kormány keresztbe feküdt a Talgo–Magyar Vagon-megállapodásnak. A vétó mostanra 

25 százalékkal csökkentette a spanyol vonatgyártó részvénypiaci értékét.

A Talgo kapitalizációja jelenleg 463 millió euró, szemben azzal a 619 millió euróval, amely a magyar konzorcium ajánlatában szerepelt 2024 februárjában. A Talgo értéke tehát az elmúlt másfél hétben a negyedével csökkent. A magyarok 5 eurót fizettek volna részvényenként, most pedig (az utolsó kereskedési ciklus alapján) a Talgo-papír 3,74 eurón forgott. A veszteség tehát 156,1 millió euró, átszámítva 61 milliárd forint. Ennyit vett ki a spanyol kormány a részvényesek zsebéből.

Éppen ezért nem meglepő, hogy nem hagyják szó nélkül a történteket, és konkrét válaszlépést jelentettek be. Egészen pontosan a tőzsdén jegyzett társaságok kisebbségi részvényeseinek spanyolországi szövetsége, az AEMEC azt közölte, hogy bírósághoz fordul, hogy megvédje a Talgo kisebbségi részvényeseit a spanyol kormány beavatkozásától.

Nem szabad meglopni a Talgo 8000 részvényesét

Az AEMEC direkt a külföldi befektetések felfüggesztését lehetővé tévő szabályozást – tehát amelynek alapján a spanyol kormányzat megfúrta a Talgo magyar felvásárlását – támadja meg jogi úton. „Ez a járvány óta elvesztette az értelmét, a szabályozás súlyos károkat okoz a részvényeseknek. Ráadásul a Talgo-ügyletnek semmi köze a spanyol nemzetbiztonsági érdekekhez, ezért nem felel meg a törvényeknek, amikor erre hivatkozva szabotálják el” – fogalmaztak közleményükben.

Az AEMEC olyannyira eltökélt, hogy nemcsak a spanyol bíróságra viszi el a spanyol kormány határozatát, hanem azt is fontolgatja, hogy az európai bíróságnál is panaszt tesz. Egy biztos: polgári, illetve egyúttal büntetőjogi pert is kezdeményez, hogy a Talgo több mint 8000 részvényese által elszenvedett károkat megtérítsék.

Nem felel meg a törvénynek, amikor önkényes, tisztességtelen vagy politikai, ideológiai okokra hivatkoznak. A spanyol állam döntései nem lehetnek önkényesek, amint azt a spanyol alkotmány is kimondja. Nem szabad meglopni a Talgo 8000 részvényesét – húzták alá.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.