BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Yettel vételárából a Talgóra is futja, tovább zsugorodik a brit Vodafone

Telekommunikációs napot tartott az Európai Bizottság kedden, hiszen több vállalat-felvásárlási ügyben is zöld lámpát adott a vevőknek. Jóváhagyták, hogy egy emirátusokbeli befektető megkapja a hazai Yettelt is magában foglaló PPF csoportot, illetve, hogy a Swisscom felvásárolhassa a Vodafone Itáliát.

Engedélyezte az Európai Bizottság, hogy az egyesült arab emírségekbeli Emirates Telecommunications Group Company PJSC (e&) többségi tulajdonába kerüljön – a cseh üzletág kivételével – a Hollandiában bejegyzett, de a PPF Groupon keresztül a cseh Renáta Kellnerová közvetett érdekeltségét képező PPF Telecom Group – derül ki a Bizottság honlapján megjelent közleményből. 

Yettel Belgrade,,Serbia,-,November,05,,2023:,Big,Logo,Sign,Yettel
Olajmonarchiából irányíthatják a Yettelt / Fotó: Shutterstock

A hazai Yettelt is megkapja az arab cég 

A PPF Telecom cégcsoportjához tartoznak, s így 

arab tulajdonba kerülnek a döntéssel a Magyarországon, Bulgáriában és Szerbiában Yettel néven, Szlovákiában pedig O2 néven működő telekommunikációs vállalatok többségi részesedései.

Az e&-t egyébként az Emírségek szuverén vagyonalapja, az Emirates Investment Authority (EIA) irányítja, s ezért az ebből fakadó esetleges piactorzító hatások megelőzése céljából a Bizottság égisze alatt egyelőre még Margrethe Vestager, a testület versenypolitikáért felelős jelenlegi tagja által irányított versenyhatóság több feltételt is szabott az akvizíció megvalósulása elé.

Ennek értelmében 

  • a vevőnek meg kell változtatnia az alapszabályát, ezáltal megszüntetve az olajmonarchiát a vállalattal szemben ez idáig terhelő korlátlan állami garanciát. 
  • Bizonyos kivételekkel – például sürgősségi finanszírozást igénylő vészhelyzetek – tilos lesz továbbá, hogy akár az e&, akár az EIA bármilyen pénzbeli támogatást nyújtson a PPF Telecom EU belső piacán végzett tevékenységeihez, 
  • valamint feltételként szabták, hogy minden a PPF és tulajdonosai közti megállapodást a felek a piacon szokásos feltételek mellett kössenek meg.

Az e& mindemellett köteles tájékoztatni a Bizottságot jövőbeli felvásárlásairól is, még ha azok az uniós szabályok szerint nem is minősülnek bejelentendő összefonódásnak.

Az e& összesen 2,15 milliárd eurót fizet a PPF Telecom Group érintett érdekeltségeiben képviselt 50 százalékos tulajdonrészéért plusz 1 darab részvényért, ezen felül az ügylet lezárását követő három évben összesen legfeljebb 350 millió eurós bónusz kifizetése lehet esedékes, ha bizonyos üzleti célkitűzések teljesülnek.

Lesz pénz a Talgóra

Júliusban beszámolt róla a Világgazdaság, hogy az ugyancsak a PPF Group tulajdonát képező Skoda Transportation is érdeklődött a Ganz-Mavag Europe csoport által megvásárolni kívánt spanyol Talgo vonatgyártó iránt. Akkor ugyan még vételárat nem ajánlottak az ibériai cégért, ám az araboktól befolyó vételár most bőségesen fedezné a Talgóért a – spanyol állam által azóta kikosarazott – magyarok által megajánlott 620 millió eurót.

Szintén kedden közölte a Bizottság, hogy engedélyezték a svájci Swisscomnak is, hogy megszerezze a Vodafone Itáliát. Az ügyletet – melyet még jóvá kell hagynia az olasz versenyhivatalnak is – a svájciak jövőre kívánják lezárni.

A Swisscom amúgy 8 milliárd eurós vételárat vállalt tisztán készpénzben az adósságaitól mentesített cégért. A londoni székhelyű Vodafone Group korábban eladta magyar és spanyol üzletágát is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.