BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mélyrepülésben a Boeing: drámai költségcsökkentő lépést jelentettek be

A Boeing dolgozóinak tizedétől tervez megválni, a leépítés pedig a felsővezetőket is érinti.

Dolgozóinak tizedét tervezi elbocsátani a Boeing repülőgépgyártó a következő hónapokban – közölte pénteken a Seattle-i központú világcég. A vállalat új elnök-vezérigazgatója, Kelly Ortberg a dolgozók számára küldött tájékoztatóban azt közölte, hogy a leépítés egyaránt érinteni fogja a vállalatvezetői, középvezetői kört is, összesen mintegy 17 ezer embert.

Mélyrepülésben a Boeing: drámai költségcsökkentő lépést jelentettek be
Mélyrepülésben a Boeing: drámai költségcsökkentő lépést jelentettek be / Fotó: AFP

A válságba került repülőgépgyártónál az elmúlt időszakban többeket már átmeneti szabadságra küldtek, amit a vezérigazgató közlése szerint az elbocsátások miatt felfüggesztenek.

A Boeing világszerte 170 ezer ember foglalkoztat,

az Egyesült Államokban az északnyugati Washington, és a délkeleti Dél-Karolina államban. A gazdálkodás konszolidációjának idejére a cég elhalaszt fejlesztéseket, így új, 777X nevű modelljének megjelenését 2025-ről, 2026-ra tolja, és a megrendelések kifutása után 2027-től leállítja a 767-es modellek teherszállító változatának gyártását.

A Boeing 2019 óta 25 milliárd dollár veszteséget termelt, amihez hozzájárultak a cég által gyártott repülőgépek sorozatos meghibásodásai, amelynek nyomán nagymértékben csökkent részvényeinek tőzsdei árfolyama.

Folytatódik a sztrájk a Boeingnél

A tárgyalóasztalnál patthelyzet alakult ki, egyik fél sem mutatott hajlandóságot a megegyezésre, így már negyedik hetéhez közeledik a munkabeszüntetés. „Sajnos a szakszervezet nem vette komolyan a javaslatainkat, ugyanakkor az érdekvédők szándékai sem megtárgyalhatóak” – mondta Stephanie Pope, a Boeing Commercial Airplanes vezetője. Megjegyezte, hogy a Boeing lépéseket tett a fizetési képessége megőrzése érdekében.

Részvényeket, és értékpapírokat dob majd piacra, ugyanakkor repülőgépgyártó üzemeit bezárják, az alkalmazottakt ideiglenes szabadságra küldik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.