BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Dunaferr: egyre nagyobb a baj a vasműnél – felszámolás indult

Kedden jelentették be a döntést. A dunaújvárosi vasmű egyik cége nem rendezte a tartozását határidőre. Nagyon nem néz ki jól a Dunaferr.

A mai napon felszámolási kérelmet terjesztettek elő az illetékes törvényszéknél a Dunarolling Dunai Vasmű Kft.-vel szemben – jelentette be kedden közleményben az ISD Power Kft. „f. a.”

230216_dunaferr_10
Dunaferr: egyre nagyobb a baj a vasműnél – felszámolás indult / Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság 

A fejlemény megértéséhez első körben az érintettek szerepét érdemes tisztázni. Az ISD Power Kft. „f. a.” (felszámolás alatt – a szerk.) az ISD Dunaferr Dunai Vasmű Zrt. leányvállalata. Az ISD Dunaferr volt az a társaság, amely az elmúlt évtizedekben a dunaújvárosi kohászatot működtette. Az ő helyét vette át a Liberty csoport.

A Dunarolling Dunai Vasmű Kft. az egyike annak a két cégnek, amelyek kvázi az ISD Dunaferr helyett jöttek létre a dunaújvárosi vasmű üzemeltetésre. A Dunarollingba egyebek mellett a hengerműveket „szervezték ki0ö. Ez ellen a vállalat ellen indított tehát most felszámolást a korábbi tulajdonos leánya, az ISD Power.

Dunaferr: egyre nagyobb a baj a vasműnél – felszámolás indult

Erről a cég Fővárosi Törvényszék által kijelölt felszámolója tájékoztatott. Azzal kezdte, hogy az ISD Power az elmúlt közel másfél évi felszámolási eljárás alatt mindent megtett annak érdekében, hogy a Dunai Vasmű területén és működésével összefüggésben minden szükséges támogatást megadjon a Liberty Steel Central Europe Kft. kizárólagos tulajdonába került Dunarolling Dunai Vasmű Kft. és Duna Furnace Dunai Vasmű Kft. létesítményeinek működtetéséhez.

Veszélyben a Dunaferr jövője, az NGM is megszólalt

Megszólalt a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) is a Dunaferr ügyében, miután felszámolási kérelmet terjesztettek elő az illetékes törvényszéknél a Dunarolling Dunai Vasmű Kft-vel szemben.

Ugyanakkor a Dunarolling Dunai Vasmű Kft. az ISD Power Kft. „f. a.” felé az elmúlt alig egy évben tartozásokat halmozott fel. Ezért az ISD Power a követeléseinek érvényesítéséért a mai napon felszámolási kérelmet terjesztett elő az illetékes törvényszéknél a Dunarolling Dunai Vasmű Kft.-vel szemben. Ezzel párhuzamosan pedig ideiglenes vagyonfelügyelő kirendelését is kérte a törvényszéktől az adósi vagyon megóvásáért.

A lépésnek alapvetően két oka van.

  1. a Dunarolling Dunai Vasmű Kft. írásbeli vállalása ellenére sem tett eleget fizetési kötelezettségeinek 2024. 09. 30. napjáig bezárólag,
  2.  A létesítményeinek üzemeltetésével összefüggésben az ISD Power Kft. „f. a.” az üvegházhatású gázok kibocsátásával kapcsolatos EU ETS (szén-dioxid-kvóta) megtérítési kötelezettségét sem teljesítette az ISD Power Kft. „f. a.” felé a 2024. 09. 30-i határidőig.

Nagy kérdés, hogy mindez milyen hatással lesz az egyébként is ezer sebből vérző dunaújvárosi vasmű működésére. Augusztusban a Nemzetgazdasági Minisztérium felszólította a vállalat tulajdonosát, hogy a júliusra vonatkozó késedelmes bérkifizetésekhez hasonló problémák a jövőben ne ismétlődjenek meg, és tartsa be a dolgozóknak tett ígéreteit, különösen a bónuszok kifizetését illetően.

Így döfte combon magát az európai gazdaságpolitika – romokban a kontinens ipara

Mi a közös a Dunaferrben, a Volkswagenben és a Northvoltban? Az, hogy együtt szimbolizálják az európai ipar összeomlását. Mára gyakorlatilag alig maradt olyan iparág, amely Európában ne szorult volna ki a világ élvonalából. Brüsszel a Draghi-jelentéssel felébredt Csipkerózsika-álmából, ám kérdés, hogy nem túl későn-e, amikorra már végérvényesen visszafordíthatatlanná váltak a folyamatok.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.