BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Eladó a legismertebb élő keletnémet márka, amely lenyomta a Nyugatot

Magyarországon is sokan ismerik a zöld mosogatószert, azt viszont nem feltétlenül tudják, hogy az eredete az NDK vagy DDR, azaz a valamikori kommunista Kelet-Németország. A keletnémet márka, a Fit nem csak túlélte a történelmi viharokat, megszerzője Nyugat felé terjeszkedett – most azonban eladná, mert pihenni akar.

Aki találkozott már a Fit mosogatószerrel – és Európában generációkon átívelően sokan találkoztak vele, Magyarországon is –, talán nem tudja, hogy a flakonja Chemnitz – a kommunista rezsim idején Karl-Marx-Stadt – vörös tornyát formázza. Kivételes, keletnémet márka: túlélte az NDK-t, amely 1990-ben az NSZK-val újraegyesült, nem megvették, hanem terjeszkedett – és most került eladósorba.

A Fit látogatói 2024-ben: Michael Kretschmer, Szászország CDU-s miniszterelnöke és Frank-Walter Steinmeier államelnök
A Fit látogatói 2024-ben: Michael Kretschmer, Szászország CDU-s miniszterelnöke és Frank-Walter Steinmeier államelnök / Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

A Bild adta hírül, hogy dr. Wolfgang Gross, aki több mint három évtizede birtokolja a 250 főt foglalkoztató ikonikus szászországi céget, most vevőt keres rá, hiszen már 72 éves, és biztosítani szeretné a sokat megélt vállalat jövőjét. 

Gross 1992-ben vette át a hirschfelde-i állami céget, ahol egyébként már 19564 óta gyártották a mosogatószert, bár eredetileg por formájában.

Az NDK-val együtt összeomlott állami vállalatbirodalma – akkortájt 14 ezer céget privatizáltak az egykori Kelet-Németországban és négymillió ember veszítette el a munkáját –, ez a cég azonban megmaradt. Az új tulajdonos német márkában milliós nagyságrendű adósságot felvállalva felvirágoztatta a céget. Legendás siker volt.

A Fit jelenlegi éves forgalma 363 millió euró (145 milliárd forint). Nem csak hogy nem vásárolta fel nyugati versenytárs: ők vettek meg sorban az évtizedek alatt nyugati márkákat, mint a Rei, a Sanso, a Kuschelweich, Sunil, Gard, Fenjal és Mum. Már 350 féle cikknél tartanak a mosogatószerektől a kozmetikumokig. 

A Bild érdeklődésére a vállalat azt az információt adta, hogy folynak tárgyalások lehetséges érdeklődőkkel, de semmilyen konkrét döntés nem született még.

A Trabant már legenda, de vannak más túlélő kelet-német márkák is

Akik elég idősek, és ismerték Kelet-Németországot, talán fel tudnak idézni régi márkákat. Mindenki ismeri a Trabantot, ami már nem élő márka, hiszen rég nem gyártják. De a Fiten kívül vannak még túlélő más NDK-s márkák is, ha nem is olyan híresek. Csak felsorolásszerűen egy kis válogatás:

  • a Rotkäppchen habzóbor
  • a Zeha cipők
  • a Vita Cola, Kelet-Németország válasza a Coca-Colára
  • a Bautzner mustár
  • a Spee mosópor

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.