BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Steinhoff International Holdings NV Operated Rudolf Leiner GmbH & Kika Mobel-Handels GmbH Stores
A company logo stand on top of the Rudolf Leiner GmbH flagship store, operated by Steinhoff International Holdings N.V., on the Mariahlifer Strasse in Vienna, Austria, on Thursday, Jan. 18, 2018. The meltdown at South Africa’s Steinhoff was felt in U.S. bank earnings this week as lenders disclosed more than $1 billion of mark-to-market losses and charge-offs on margin loans. Photographer: Akos Stiller/Bloomberg

Osztrák törpévé fogy a Kika/Leiner, nem veszik a bútort odaát, és mást se

Ismerősen csengő név a Kika/Leiner a magyaroknak is, pár éve még nyolc áruházuk volt Magyarországon. Ausztriai hálózatuk még megvan, de már messzebb kell autóznunk egy Kika-üzletig, miután tavaly burgenlandi áruházaikat is bezárták. A Kika/Leiner idén is tovább fogyott, mégis maradt a veszteség: a bútorkereslet Magyarországon előbb tért vissza, mint Ausztriában.

Ha panaszkodnak a magyar kiskereskedelmi láncok, hogy még mindig nem tért vissza eléggé az európai inflációs sokk után a kereslet, érdemes egy országgal nyugatabbra tekinteni. A nálunk is jól ismert Kika/Leiner bútorhálózat sorsa konkrétan is ízelítőt nyújt róla, hogy a régió egésze szembesül ugyanazokkal a kereseti problémákkal ezekben az években, mint Magyarország.  

Egyre kevesebb áruházban tolhatják a kocsit a KIka/Leiner vásárlói, a szebb napokat látott vállalat idén tovább folytatta az elbocsátásokat és szinte felismerhetetlen méretűre fogyott, miközben általában is szenved az osztrák kiskereskedelem
Steinhoff International Holdings NV Operated Rudolf Leiner GmbH & Kika Mobel-Handels GmbH Stores
Company logos sit on shopping carts outside a Kika Mobel-Handels GmbH furniture store, operated by Steinhoff International Holdings N.V., in Vienna, Austria, on Thursday, Jan. 18, 2018. The meltdown at South Africa’s Steinhoff was felt in U.S. bank earnings this week as lenders disclosed more than $1 billion of mark-to-market losses and charge-offs on margin loans. Photographer: Akos Stiller/Bloomberg
Egyre kevesebb áruházban tolhatják a kocsit a Kika/Leiner vásárlói. A szebb napokat látott vállalat idén tovább folytatta az elbocsátásokat, és szinte felismerhetetlen méretűre fogyott, miközben általában is szenved az osztrák kiskereskedelem / Fotó: Stiller Ákos / Bloomberg / Getty Images

Sokan emlékeznek rá: nem több mint fél évtizeddel ezelőtt a Kika/Leiner még Magyarországon is üzemeltetett bútoráruház-hálózatot. Nyolc áruházuk volt, a nyugati határszélen pedig akár 

  • Kismartonba, 
  • Alsóőrre
  • vagy Felbachba

is átrándulhattunk a Kikába. (Már nem.)

A fél évszázada alapított, fénykorában hetventagú lánc az elmúlt másfél évtizedben többször ment át tulajdonosváltáson (a tulajdonosok közt egy időre megjelent az azóta csődbe ment tiroli mágnás René Benkop Signa Holdingja is). 

Magyarországi áruházaiktól fél évtizede megszabadultak, ezeket most XXXLutz néven ismerik. Már akkortájt zártak be ausztriai áruházakat és csökkentettek létszámot, és a fogyókúra ezután is folytatódott. Az igazi fekete leves tavaly nyárra érkezett, júniusban a vállalat csődöt jelentett, a 40 áruházukból 23-at július végéig bezártak, a 3900 alkalmazott felétől megváltak.

Elbocsátások a Kika/Leinernél: megint megváltak ötszáz embertől

Ezzel nem volt vége. A restrukturálástól azt várták, hogy a szeptember végén zárult pénzügyi évben már nem lesznek veszteségesek. Csakhogy mégis maradtak a vörösben. 

Havonta növeljük kicsit az eladásainkat, de a gazdasági környezet jelenleg nem enged többet

– idézte az Oberösterreichische Nachrichten Volker Hornsteiner menedzsert, aki szerint folytatják a vállalat átstrukturálását a következő egy évben.

A következmény: a vállalat idén még ötszáz emberrel csökkentette a létszámot, immár 1400-ra. Az APA hírügynökségnek ugyanakkor azt mondták: a megmaradt 17 áruházukhoz nem nyúlnak.  

Kiskereskedelem: nem akar visszatérni az osztrák vásárlási kedv

Amire Hornsteiner nehéz környezetként utalt: az osztrák bútoripari eladások az első fél évben 13 százalékkal csökkentek az előző év azonos időszakához képest. 

A KSH adatai szerint az első negyedév még Magyarországon is rosszul alakult a bútor, műszaki cikk kiskereskedelemben, a 199 milliárd forintos forgalom csökkent az előző évi 212 milliárdról, a második negyedévi 239 milliárd azonban már határozott növekedést mutat az egy évvel korábbi 234 milliárdhoz képest.    

A teljes kiskereskedelmi forgalomban is jobban fest a magyar helyzet. Augusztusig vannak adatok, és az idén minden hónapban volt éves szinten növekedés a forgalomban (augusztusban 4,1 százalék), Ausztria azonban három hónapot kivéve végig negatív számokat produkált (augusztusban éppen volt 0,5 százalékos növekedés).  Az infláció augusztusban Magyarországon 3,4, Ausztriában csak 1,8 százalék volt, az osztrákok mégsem tódultak az üzletekbe.

Vásárlás: valami olyan dolog történt a magyar boltokban, amit az elemzők se nagyon értenek
Az elemzők is csak találgatnak, hogy valódi trendfordulót jelez-e, vagy csak átmeneti jelenség az, ami augusztusban a kiskerekeskedelmi forgalomban történt. Vásárlási lázról még messze nincs szó, de jól látszik, hogy fokozatosan oldódik a lakosság óvatossága.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.