BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Százmilliós támogatást kap az államtól a Stellantis új akkumulátorgyára

A projekt megvalósításához a kínai CATL-lel fogtak össze. A Stellantis 133 millió eurós támogatással épített elektromosautó-gyára mintegy háromezer munkahelyet teremtene.

A spanyol kormány 133 millió eurós támogatás nyújtott a Stellantis autóipari óriásnak egy új akkumulátorgyártó üzem megépítésére, amelyet az északkeleti Zaragoza város közelében valósítanának meg - közölte Jordi Hereu ipari miniszter kedden.

The,Stellantis,Logo,And,New,Flags,Are,Installed,At,Mirafiori.
Több mint százmillió eurós támogatásból épülhetne fel a Stellantis spanyolországi akkumulátorgyára / Fotó: Shutterstock

A támogatás egy új kormányzati program részét képezi, amelynek célja az elektromos jármű- és akkumulátorgyártás fellendítése az országban, az Európai Unió járványügyi alapjainak felhasználásával.

Madrid abban bízik, hogy a bőkezű hozzájárulással más európai gyártókat is el tud csábítani, amelyek segítségével Spanyolországot a kontinens egyik legfontosabb autóipari központjává tennék.

A Stellantis, amelynek márkái közé tartozik a Fiat és a Peugeot is, még nem döntött arról, hogy megépíti-e az akkumulátorgyártó komplexumot - vagy gigagyárat - a Figuerelasban található autógyára mellett.

A kínai CATL-lel partnerségben megvalósuló projekt mintegy háromezer munkahelyet teremtene, és közel 2,5 milliárd eurós beruházást igényelne.

A Stellantis szóvivője a Reutersnek elmondta, hogy üdvözlik a kormány döntését, de hozzátette, hogy a projekt még „az összes hatósági jóváhagyás teljesítésétől függ”, és még nem tudnak végleges bejelentést tenni az ügyben.

Spanyol pénzben úszik a Stellantis

Az ipari minisztérium közleményében azt írta, hogy a Stellantis a legutóbbi támogatással együtt eddig közel 300 millió eurót kapott a kormánytól.

A tárca külön kiemelte, hogy a keleti Sagunto városában található másik gigagyár támogatását 152 millió euróra emeli a korábbi 98 millió euróról. Ez a projekt a Volkswagen akkumulátorgyártó leányvállalata, a PowerCo tulajdonában van.

Nem fogy elég elektromos autó: a Stellantis felfüggeszti egy modell gyártását

A piac lassulása miatt a világ nagy autógyártói kénytelenek visszafogni az e-autók gyártását, egyben elhalasztani az elektromos átállásról szóló terveiket. Ezúttal az olasz-francia Stellantis jelentett be ideiglenes intézkedést.

 

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.