BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Maratonra fel – ilyen cipőben fuss

Manapság a futó és a kombinált szabadtéri sportos rendezvények lefedik az egész évet, és sokan alapoznak már a klasszikus őszi budapesti nagy maratonra is. A Világgazdaság utánajárt, hogy kinek milyen cipőben érdemes rövidebb vagy hosszabb távot futni, valamint milyen belső hajtóerő szükséges egy maratoni teljesítményhez.

A futás az egyik legjobb, ugyanakkor az egyik legintenzívebb terheléssel járó mozgásforma, ami sokat követel a testtől. Megtanít a kitartásra, a tisztességes, sportszerű küzdelemre, az alázatra, a munka tiszteletére, a siker és a kudarc elviselésére – mondta Szűcs Csaba, a férfi maratoni csúcstartó, a Spuri futóboltok tulajdonosa.

Maratonra
Maratonra fel: a 38. SPAR Budapest Maraton / Fotó: https://www.sparbudapestmaraton.hu/

A futás legfontosabb eszköze – az akaraton kívül – a futócipő. Minden egyes lépésnél a testsúly két-háromszorosa nehezedik a lábakra. A láb izmainak, csontjainak és ízületeinek pedig fel kell venniük ezt a terhelést. 

Ha egy nem jól kialakított, nem megfelelően párnázott, nem megfelelő védelemmel ellátott cipőben csapódsz be percenként 170-180 alkalommal, mert körülbelül ennyit lép egy hobbifutó percenként, az bizony iszonyatosan nagy terhelést jelent a lábakra, illetve az egész szervezetre

– mondta Szűcs Csaba.

Bónusz a lábnak

A megfelelő futócipő párnázottságának és talpkialakításának köszönhetően megvédi a talpat a becsapódástól a talajfogásnál (sarokra, közép- vagy elülső talpra érkezik a futó). Védelmet nyújt a lábfejnek és a lábboltozatnak, csökkenti a bokára, a térdekre, a sarokra és a lábujjakra nehezedő terhelést is. 

A jó futócipő segít megelőzni a fájdalmakat és a sérülésveszélyt, például az ízületi fájdalmakat, a túlterhelésből fakadó csontsérüléseket vagy a gyulladásokat.

Hiába csúcsmodell egy cipő, ha nem megfelelően illeszkedik a lábra, nem kompatibilis a futóstílussal és nem arra tervezték, amire használja az illető – hangsúlyozta a maratoni csúcstartó.

Milyen az ideális cipő?

Alapvető információk:

  • van a futónak bokasüllyedése vagy nincs – ha nem tudja, akkor a szaküzletben bemérik,
  • milyen talajon fut: aszfalt, salak, terep vagy futópad,
  • valamint mekkora távolságokat fut.

Lábállásvizsgálat

A lábdiagnosztika megmutatja, hogyan működik a láb futás közben. Merre dől a boka, milyen terhelés éri a térdet és a csípőt a futólépések közben, és milyen futócipő szükséges ahhoz, hogy probléma nélkül sportoljon az illető. 

Futópados futás közben a mozgást a futópad mögött felállított kamerával rögzíti a diagnosztikát végző szakértő, majd egy speciális számítógépes program segítségével, lassítva kielemzik a futó mozgását.

A vizsgálat ingyenes, csupán időpontot kell foglalni valamelyik budapesti Spuri futóboltban

A diagnosztika segít az esetleges tartáshibák, mozgásbeli eltérések, illetve a futóstílus megállapításában. Az adatok alapján lehetséges csak a futó számára ideális futócipőt ajánlani, valamint szükség esetén tanácsot adni a futómozgás javítására, vagy akár gyógytornászszakember felkeresésére.

Fontos a drop – alacsonytól a magasig

A drop a futócipő talpának lejtése, a sarok és a lábujj közötti magasságkülönbség. Minél nagyobb ez az esés, annál magasabban van a cipőben a sarok a lábujjakhoz képest. Méretét milliméterben adják meg, futócipőkben a drop általában 0–15 milliméterig terjed.

Dropméret alapján a cipőket négy kategóriába sorolják:

  • Zéró drop: 0 mm
  • Alacsony drop: 1–4 mm
  • Közepes drop: 5–8 mm
  • Magas drop: 8+ mm

A leggyakoribb cipődrop a 10 milliméter. A talplejtés nem tévesztendő össze a cipő párnázottságával, talpvastagságával. A kezdő futóknak általában  a 8–10 milliméteres dropú cipők a legkényelmesebbek. 

Az alacsonyabb dropos cipők jobban terhelik a bokát és az Achillest, a magasabb droppal rendelkező cipőkben pedig a térd és a csípő kap erősebb terhelést.

Minél kisebb a talp esése, annál inkább javítható a lépésszám és a lépésritmus.  Az alacsony dropú cipőben rövidebbeket lépnek a futók, ami lehetővé teszi a lépések felgyorsítását, segíti az elülső talpra és a talpközépre érkezést. A magasabb dropú cipőben kisebb a lépésszám, a túlságosan maguk elé lépő futóknak előnyösebb a sarokra érkezés miatt. 

Amikor a láb a talajhoz ér, a test észrevétlenül korrigál, egyensúlyoz, hogy ne dőljön el a futó, és haladni is tudjon. Minél kisebb a cipő dropja, annál közelebb van a természetes mezítlábas állapothoz, ami a lehető legjobb alkalmazkodást teszi lehetővé. 

Top 3 nyári futóeszköz

Lehet futni nélkülük, csak nem érdemes:

  1. Kulacs – kötelező a folyadékbevitel, hogy ne lépjen fel dehidratáció.
  2. Futósapka – védd a fejed melegben! Vannak jégtartós sapkák is, amelyeknek a zsebeibe jégkockát lehet tenni.
  3. Napszemüveg – nemcsak az erős napsugárzástól, hanem a portól és a bogaraktól is véd.

Szűcs Csaba az atlétika mellett 24 évesen kezdett el maratonokat futni, 1989-ben, az első maratoni futáson egyből magyar bajnoki címet szerzett Szegeden, majd 1990-ben szintén a szegedi országos bajnokságon maratoni csúcsidőt futott, amit 1993-ban, Párizsban megdöntött, és a mai napig ő az országos férfi maratoni csúcstartó, azaz 2 óra 12 perc és 10 másodperc alatt futotta le a 42 kilométer és 195 métert.

A futásban mindig a határaimat próbáltam feszegetni. Nem voltak konkrét terveim, csak mindig a maximumot szerettem volna kihozni magamból

– mondta.

Közel a hatvanhoz évi egy-két amatőr versenyen ő is elindul. Mint ahogy ezt teszik sokan mások is kortól függetlenül. A tavalyi klasszikus Budapest Maratonon 23 ezer ember húzott futócipőt és vágott neki a 42 kilométeres távnak. Idén október 12–13-án lesz a 39. SPAR Budapest Maraton, amelyre ilyenkor már javában alapoznak a résztvevők. Sokan időközi versenyekre járnak, és olyanok is vannak akik „kötelezően” megmérettetik magukat a nagy maraton előtt a félmaratonon

Új cipőben ne fuss maratont

Nemcsak az alapozások ideje van, hanem ilyenkor már a futócipőt is „be kell törni”. A futócipő nem brandfüggő, és érdemes minél többféle modellt fel- és kipróbálni a boltokban található futópadon is, hogy minden szempontból ideális legyen. 

Érdemes futásra szakosodott boltokban vásárolni, ahol egyrészt óriási a választék márkák és méretek szempontjából is, másrészt szakértő, futáshoz értő eladók segítenek megtalálni a megfelelő cipőt.

Ha keresek egy új kollégát, két szempontból minimum egynek meg kell felelnie ahhoz, hogy minimális esélye legyen arra, hogy a Spuriban dolgozzon:

  • legyen köze a futáshoz, azaz valamilyen szinten fusson,
  • legyen köze a kereskedelemhez,

de a futás a fontosabb szempont… – mondta mosolyogva Szűcs Csaba.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.